Od dłuższego czasu rynek Unii Europejskiej wymieniany jest przez amerykańską firmę Eat Just, jako strategiczny cel rozwoju sprzedaży oferowanych przez Amerykanów roślinnych zamienników jaj. Najnowsze informacje w tej sprawie każą się spodziewać rychłego zmaterializowania tych ambitnych planów.
Eksperci z Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności w Unii Europejskiej (EFSA) zatwierdzili kluczowy składnik wykorzystywany w produkcji „roślinnych jaj” przez Eat Just w świetle przepisów o tak zwanej „nowej żywności”. Panel naukowców EFSA uznał, że białko fasoli mung wykorzystywane przez amerykański start - up jest „bezpieczne w sugerowanych warunkach stosowania”, znajdujące się w płynnych i mrożonych produktach jajecznych Eat Just.
Producent alternatyw dla jaj konwencjonalnych nie kryje zadowolenia z wydania pozytywnej decyzji przez organy regulacyjne UE w zakresie bezpieczeństwa żywności, stanowi ona przełom w staraniach o wejście do sprzedaży na rynki państw unijnych. Amerykanie oczekują, że uda się to zrobić już w roku 2022, gdy Komisja Europejska zakończy przegląd.
Wcześniejsze plany rozwoju zakładały, że JUST EGG wejdzie do Europy w 2021 roku. Do tej pory kalifornijska firma, dzięki agresywnej strategii rozwoju biznesu, produkt JUST Egg oferuje już na kilku rynkach światowych. Poza USA, jest obecna w Kanadzie, w Korei Południowej, w Hongkongu, w Tajlandii, w Chinach, a w Singapurze buduje zakład produkcyjny. Niedawno firma weszła po raz pierwszy na rynek afrykański.
KIPDiP