Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jurgiel: projekty ustaw dot. kontroli żywności - na przełomie roku trafią pod obrady rządu

1 grudnia 2016
Jurgiel: projekty ustaw dot. kontroli żywności - na przełomie roku trafią pod obrady rządu
PAP / Tomasz Gzell

Projekty ustaw dot. połączenia inspekcji nadzorujących bezpieczeństwo i jakość żywności w jedną instytucję trafią pod obrady rządu na przełomie roku - poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Minister zdrowia nadal przeciwny jest włączeniu inspekcji sanitarnej do nowej struktury.

Jak mówił minister we wtorek podczas konferencji w Senacie dotyczącej konsolidacji służb nadzorujących żywność, resort rolnictwa przygotowuje dwa projekty w tej sprawie. Jeden to ustawa o Państwowej Inspekcji Bezpieczeństwa Żywności, a drugi - wprowadzający te przepisy.

Projekty, które przyjmie pod koniec grudnia lub w pierwszych dniach stycznia Rada Ministrów, zostaną przekazane do Sejmu i w parlamencie powinny być uchwalone do marca 2017 r. Od 1 marca ma być powołany pełnomocnik ds. konsolidacji inspekcji. Nowa inspekcja rozpocznie działalność od 1 stycznia 2018 r. - poinformował Jurgiel.

Najważniejszym celem zakładanej przebudowy systemu bezpieczeństwa żywności w naszym kraju jest stworzenie zintegrowanego nadzoru i efektywnej kontroli w całym łańcuchu produkcyjnym i żywnościowym, „od pola do stołu" - tłumaczył szef resortu rolnictwa.

Zakłada się, że działające obecnie inspekcje zostaną połączone w jedną - Państwową Inspekcję Bezpieczeństwa Żywności (PIBŻ). Chodzi o: Inspekcję Weterynaryjną (IW), Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa (PIORiN), Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Inspekcję Handlową (IH) oraz Państwową Inspekcję Sanitarną (PIS). Przy czym te dwie ostatnie połączone będą w części, w jakiej sprawują nadzór nad bezpieczeństwem żywności.

Obecnie inspekcje te podlegają trzem różnym instytucjom: ministerstwom rolnictwa oraz zdrowia oraz Urzędowi Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na szczeblu wojewódzkim nadzoruje te służby 16 wojewodów. Ponadto służby te, zatrudniające 13 tys. osób, finansowane są z różnych części budżetowych i w sumie dysponują kwotą 1,8 mld zł.

"Konsolidacja będzie się opierać na zasadzie równoprawności zadań, kompetencji oraz pracowników tworzących nową inspekcję" - zapewnił Jurgiel.

Według ministra nowa inspekcja będzie posiadała spionizowaną strukturę. Finansowanie PIBŻ będzie się odbywało w ramach jednej części budżetowej. Jednolity budżet pozwoli na racjonalizację wydatków i lepsze wykorzystanie posiadanych środków.

Szef Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) Marek Posobkiewicz zabierając głos w imieniu ministra zdrowia powiedział, że minister jest nadal przeciwny włączeniu PIS do nowo tworzonej instytucji.

Zaznaczył, że produkcja żywności rodzi różne zagrożenia i wymaga stałej kontroli. Jednak sposób kontrolowania bezpieczeństwa żywności może być różny. W UE są kraje, gdzie jest jedna inspekcja, ale są i takie, gdzie jest ich kilka - zauważył. Podkreślił, że UE nie narzuca sposobu kontroli żywności. Dodał, że Państwowa Inspekcja Sanitarna podległa ministrowi zdrowia; została powołana m.in. do sprawowania nadzoru nad warunkami zdrowotnymi żywności i żywienia.

Posobkiewicz zauważył, że minister zdrowia przedstawił już w lipcu br. swoje stanowisko w tej sprawie. "Minister zdrowia zaprezentował stanowisko i do tej pory zdania nie zmienił, iż oba projekty ustaw budzą duże wątpliwości z uwagi na fakt, że zakładają odebranie ministrowi zdrowia koordynacji w zakresie bezpieczeństwa żywności, a także rozbicie struktur Państwowej Inspekcji Sanitarnej i zmniejszenie jej uprawnień w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia. Minister wyraził swoje negatywne stanowisko" - poinformował.

Jak mówił Posobkiewicz, "z punktu widzenia zdrowia konsumentów istotne jest to - jak jest to obecnie, by minister zdrowia, mający do dyspozycji podległe mu służby, był odpowiedzialny za koordynację bezpieczeństwa żywności, w tym wydawanie przepisów prawnych i podejmowanie właściwych i proporcjonalnych działań, których priorytetem zawsze będzie zdrowie konsumentów (...) Nadzór nad bezpieczeństwem żywności powinien znaleźć się - tak jest jest w tej chwili - w kompetencjach Państwowej Inspekcji Sanitarnej".

Zaznaczył, że oczywiście należy rozwijać merytoryczną współpracę. "Do tego celu wydaje się niezbędne doprecyzowanie zakresu i egzekwowania przestrzegania w praktyce wyraźnego podziału kompetencji między poszczególnymi inspekcjami" - stwierdził.

Wiceminister rolnictwa Ewa Lech poinformowała, że projekty dotyczące nadzoru nad bezpieczeństwem żywności zostały poddane szerokim konsultacjom. "Jest wiele uwag i obecnie w resorcie trwają prace nad zmianą tych projektów" - powiedziała. Zapewniła, że nowe projekty przed wysłaniem ich do rządu trafią do konsultacji międzyresortowych.

(PAP)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę