Ponad 25 mld euro ma wynieść w tym roku wartość eksportu polskiej żywności - mówił w poniedziałek w Poznaniu minister rolnictwa i rozwoju wsi Krzysztof Jurgiel. Obecnie polska żywność eksportowana jest do 74 państw na całym świecie.
„Polska żywność jest poszukiwana na rynkach światowych, możemy powiedzieć od Chin do Stanów Zjednoczonych, czy Afryki i Ameryki Południowej. W roku 2016 eksport wyniósł 24 mld euro, w tym roku po siedmiu miesiącach już mamy 10 mld więcej niż w roku ubiegłym, czyli te 25 mld (...) zostaną przekroczone” – powiedział szef resortu rolnictwa.
Jak dodał, główni partnerzy handlowi Polski, to przede wszystkim kraje Unii Europejskie, które stanowią 81,5 proc. wartości polskiego eksportu, wśród nich Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Holandia. Pozostali partnerzy to m.in. Japonia, Australia, Nigeria, RPA, Mozambik, Senegal i Chile.
„Główne pozycje eksportowe to przede wszystkim mięso drobiowe, wołowe, wieprzowe, a także pszenica, ryby wędzone, sery i twarogi oraz mrożone owoce i soki owocowe” – mówił.
Minister podkreślił też, że największymi zaletami polskiej żywności jest ich jakość.
„Nasza żywność jest bezpieczna, czyli nie ma zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi i to jest bardzo ważny argument. Jest dobrej jakości, bo mamy niezniszczone środowisko, gleby i dobre są też metody produkcji, w tym szczególnie zintegrowana produkcja, gdzie produkt końcowy ma przewidywane wskaźniki. Konkurencyjna jest także cena, bo widać, że po ostatnim roku znacznie wzrasta eksport” – podkreślił.
Minister Jurgiel wziął udział w Poznaniu w otwarciu 33. edycji targów Polagra Food, Polagra Tech i Polagra Gastro. Łącznie na terenie MTP znajduje się obecnie 900 wystawców z 36 państw. Organizatorzy spodziewają się w tym roku 50 tys. zwiedzających.
W poniedziałek wieczorem minister Jurgiel weźmie udział w gali wręczenia znaków „Poznaj Dobrą Żywność”.
Anna Jowsa, Dorota Skrobisz (PAP)