MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Jurgiel: ministerstwo opracuje strategię rynku wołowiny

28 listopada 2016
Jurgiel: ministerstwo opracuje strategię rynku wołowiny
PAP / Tomasz Gzell

W przyszłym roku ministerstwo rolnictwa zajmie się opracowaniem strategii rozwoju rynku wołowiny - poinformował w piątek minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Chodzi o takie działania, które zwiększą konkurencyjność polskiego mięsa, a także poprawią jego jakość.

Minister zaznaczył podczas III Forum Sektora Wołowiny, że w tym roku resort przygotował Program Rozwoju Głównych Rynków Rolnych na lata 2016-2020. W przyszłym roku będzie ma być opracowywana strategia rozwoju poszczególnych rynków rolnych, w tym wołowiny. Jak mówił w będzie w jej przygotowanie powinny włączyć się organizacje branżowymi m.in. organizator forum - Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego.

Jurgiel przypomniał, że dokument ten, pokazuje z z jakich instrumentów wsparcia można korzystać w celu stabilizacji rynków i zwiększenia opłacalności produkcji. Zapisane w nim zostały podstawowe założenia do rozwoju poszczególnych rynków rolnych w naszym kraju.

Jeżeli chodzi o rynek wołowiny to trzeba postawić na rozwój produkcji żywca wołowego, zwiększenie konkurencyjności krajowej produkcji tego mięsa na rynku unijnym i światowym, poprawa jakości polskiej wołowiny oraz stabilizację sytuacji dochodowej producentów tego mięsa - poinformował Jurgiel. Dodał że cele te trzeba później przełożyć na odpowiednie ustawy.

Zdaniem ministra jednym z istotnych warunków rozwoju tego rynku jest poprawa współpracy między producentami rolnymi i przetwórcami wołowiny. Trzeba także dostosować skalę i strukturę produkcji (produkcja jest rozdrobniona -PAP) do potrzeb i wymogów rynku. Należy ponadto zadbać o właściwy przekaz skierowany do konsumentów na temat oferowanych produktów. Jednym z celów rozwoju rynku wołowiny jest zwiększenie eksportu tego mięsa - wyliczał szef resortu rolnictwa.

Zaznaczył, że produkcja wołowiny może być jednym z alternatywnych rozwiązać dla rolników, którzy zaprzestaną produkcji trzody chlewnej w związku z afrykańskim pomorem świń. Polska stara się o pomoc z UE na m.in. na zmianę profilu produkcji w związku z ASF.

Polska jest obecnie siódmym producentem żywca wołowego w UE. Ok. 80 proc. produkcji wołowiny jest eksportowane. W 2015 r. produkcja żywca wołowego wyniosła 918 tys. ton i była o 14 proc. wyższa niż rok wcześniej. Mimo, że produkcja wołowiny rośnie, to jej spożycie spada. W tym roku prawdopodobnie wyniesie 1,6 kg na osobę i jest o wiele niższe niż w innych krajach UE.

III Forum Sektora Wołowiny odbywało się w ramach I edycji Centralnych Targów Rolniczych w Nadarzynie koło Warszawy. Targi potrwają do niedzieli.

(PAP)


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę