Ptak_Waw_CTR_2024

Jasło/ Winiarze skorzystali z mroźnej pogody - robią lodowe wino

4 grudnia 2018
Jasło/ Winiarze skorzystali z mroźnej pogody - robią lodowe wino

Słuchacze Podkarpackiej Akademii Wina (PAW) w Jaśle korzystając z mroźnej pogody w ostatni weekend zebrali grona i rozpoczęli wytwarzanie wina lodowego.

"W polskich warunkach produkcja wysokiej jakości wina lodowego może udać się tylko w wyjątkowych rocznikach, a taki był dla winiarzy 2018" - powiedziała w poniedziałek PAP dyrektor PAW Ewa Wawro.

Zaznaczyła, że "dobrze dojrzałe, zdrowe winogrona należy przetrzymać na krzewach, aż do mrozu poniżej siedmiu stopni". Owoce muszą zamarznąć całkowicie i w takiej postaci zbiera się je i tłoczy. Zbiór winogron odbywa się bardzo wcześnie rano; czasami w nocy, przy sztucznym świetle.

"Winogrona także w trakcie przerobu nie mogą rozmarznąć. Dlatego temperatura powietrza w ciągu dnia też musi być ujemna" - dodała Wawro.

Po wytłoczeniu uzyskuje się skoncentrowany moszcz o zawartości cukru 40-50 kg w 100 litrach.

"Zdając sobie sprawę, że kolejny raz taka okazja może się nie przytrafić szybko zdecydowaliśmy się na pozostawienie na krzewach owoców odmiany Vidal Blanc, która doskonale nadaje się na wino lodowe. Uprawiana jest ona na dużą skalę w Kanadzie. Służy tam do wyrobu słynnych z wysokiej jakości win lodowych" - wyjaśnił wykładowca PAW Roman Myśliwiec.

Słuchacze, którzy zgłosili się do robienia wina lodowego od kilku tygodni czekali na zimowe winobranie. Korzystając ze sprzyjającej pogody rozpoczęli je w ostatnią sobotę o szóstej rano.

"Winobranie poszło sprawnie. Zdecydowanie trudniej było podczas tłoczenia. Do prasy wrzuca się zamrożone grona, z których wyciska się skoncentrowany, bardzo słodki, gęsty jak miód sok. Natomiast zamrożona woda w postaci kryształków lodu zostaje w wytłokach" - mówił Myśliwiec.

W trakcie tradycyjnego przerobu ze 100 kg owoców uzyskuje się ok. 70 litrów moszczu, który przerabia się na wino. Z kolei w przypadku wina lodowego ze 100 kg owoców uzyskuje się ledwie kilkanaście litrów zagęszczonego soku. Po przeprowadzeniu fermentacji uzyskuje się bardzo słodki, skoncentrowany, ceniony przez znawców trunek.

Wina lodowe należą do kategorii win specjalnych. Ze względu na skomplikowaną i pracochłonną technologię produkcji są drogie.

 

Alfred Kyc (PAP)


POWIĄZANE

W październiku odbyło się posiedzenie grupy roboczej „Miód” Copa-Cogeca, w który...

EIT Food już po raz siódmy organizuje warsztaty projektowania produktów żywności...

Przechowywanie paliwa w gospodarstwie rolnym wymaga wdrożenia odpowiednich rozwi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę