Zmiana sposobu przedstawiania terminu ważności dotyczy ponad 100 produktów i ma na celu poprawę wysiłków w zakresie marnowania żywności.
Mleczarnia, która wytwarza wiele produktów nabiałowych, słodyczy i mrożonek, zdecydowała, aby produkty w proszku po zmianie miały daty ograniczone do miesiąca, a nie do dnia. Dla przykładu płynne mleko dla niemowląt lub proszek białkowy zmieni datę z 2021.05.25 na 2021.05. Japońska firma liczy w ten sposób na zmniejszenie strat żywności w całym łańcuchu dostaw i na poprawę wydajności dystrybucji.
Cele Zrównoważonego Rozwoju przyjęte przez Organizację Narodów Zjednoczonych we wrześniu 2015 r. obejmowały zmniejszenie o 20% marnotrawienia żywności na osobę do 2030 r. W Japonii zainteresowanie utratą żywności rośnie, ponieważ ustawa o ograniczeniu utraty żywności weszła w życie w październiku 2019 r.
Z drugiej strony straty żywności w Japonii wynoszą około 6,43 mln ton rocznie, a wiele produktów żywnościowych wciąż jest utylizowanych. Zmniejszenie strat żywności jest ważnym problemem społecznym.
Forum Mleczarskie