Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.

4 stycznia 2023
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych cw tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).

Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 23 partii. Ze względu na obecność niedeklarowanych składników zakwestionowano 2 partie (8,7%).

Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 108 partiach, z czego 5 zakwestionowano (4,6%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niezgodnej z deklaracją (w wartości odżywczej) zawartości tłuszczu i niedeklarowanej obecności kwasu sorbowego.

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 180 partii, z czego w 72 stwierdzono nieprawidłowości (40,0%). Dotyczyły one m.in.:

- Braku lub nieprawidłowo podanego wykazu składników (w tym braku informacji o alergenach).
- Braku nazwy produktu lub podawania jej w niepełny sposób.
- Podmiany asortymentowej (np. „fetę” zastępowano serem kanapkowym).
- Podawania deklaracji „naturalny” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków do żywności.

źródło: (IJHARS)


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę