europejskie forum rolników 2025

Jak przywrócić próchnicę w glebie?

19 marca 2025
Jak przywrócić próchnicę w glebie?
Badania wskazują, że problem niskiej zawartości próchnicy dotyczy aż 63% polskich gleb, które charakteryzują się jej średnim poziomem (1,01%-2%). Co więcej, 4% gleb w Polsce ma skrajnie niski poziom próchnicy (<1%). Zaledwie 33% gleb można uznać za zasobne w próchnicę (powyżej 2%)1.
Pogarszający się stan materii organicznej w glebie stanowi istotne zagrożenie dla stabilności
produkcji rolnej i ochrony środowiska.
 
Próchnica – fundament żyznej gleby
 
Próchnica jest jednym z najważniejszych składników gleby, od którego zależy jej zdolność do
magazynowania składników odżywczych, retencji wody oraz utrzymania stabilnej struktury. Jej niski
poziom prowadzi do spadku plonów, wzrostu erozji i obniżenia odporności gleb na zmiany
klimatyczne. Głównymi przyczynami zmniejszania się zawartości próchnicy są intensywna uprawa
mechaniczna, ograniczone stosowanie nawozów organicznych oraz nadmierne nawożenie mineralne.
 
Rola organizmów glebowych
 
Ponad 90% procesów zachodzących w glebie to efekt działalności drobnoustrojów. Bakterie, grzyby
oraz dżdżownice odgrywają istotną rolę w rozkładzie resztek roślinnych, stabilizacji węgla w glebie i
poprawie jej struktury. Organizmy glebowe wspomagają zatrzymywanie wody, zwiększają
bioróżnorodność gleby i przyczyniają się do jej żyzności.
 
„Rolnicy często traktują glebę jedynie jako magazyn składników pokarmowych, nie doceniając roli
bytujących w niej mikroorganizmów. Tymczasem działania takie jak nadmierne nawożenie azotem,
ograniczenie dopływu materii organicznej czy intensywna uprawa mechaniczna mogą negatywnie
wpływać na populację pożytecznych mikroorganizmów, osłabiając naturalną żyzność gleby”–podkreśla dr Jerzy Próchnicki, członek zarządu Polskiego Stowarzyszenia Zrównoważonego Rolnictwa i
Żywności.
 
Jak poprawić zawartość próchnicy w glebie?
 
Aby przeciwdziałać degradacji materii organicznej, konieczne jest wdrażanie praktyk
regeneratywnych, takich jak:
 
• Stosowanie nawozów organicznych – kompostu, obornika czy resztek roślinnych, które
wzbogacają glebę w próchnicę.
• Ograniczenie orki i intensywnych zabiegów mechanicznych – co pozwala na zachowanie
struktury gleby i zwiększenie ilości materii organicznej.
• Zmianowanie roślin i uprawy poplonowe – wspomagają rozwój mikroorganizmów oraz
ograniczają erozję.
• Zwiększenie populacji organizmów glebowych – np. poprzez poprawę warunków dla
dżdżownic, które spulchniają i napowietrzają glebę.
 

Edukacja na rzecz ochrony gleb


Polskie Stowarzyszenie Zrównoważonego Rolnictwa i Żywności, poprzez kampanię realizowaną w
ramach projektu Partners for International Business (PIB) „Soil Improvement Poland”, dąży do
zwiększenia świadomości na temat znaczenia ochrony gleb. Infografika „Życie glebowe” to kolejny krok
w kierunku promowania praktyk, które wspierają odbudowę próchnicy i przeciwdziałają degradacji
gleby.
Więcej informacji oraz materiały edukacyjne dostępne są na stronie www.polskiegleby.pl.

______________________________________________________________________________
1. Źródło: Szczech, I. (2019). Metody polepszania jakości gleb zdegradowanych w uprawie warzyw. Instytut Ogrodnictwa,Skierniewice

oprac, e-red, ppr.pl


POWIĄZANE

Prawie całe środowisko rolnicze w Unii Europejskiej, stanowczo sprzeciwia się pr...

Degradacja lasów i wylesianie stanowi jeden z ważniejszych czynników przyspiesza...

Z obrotu może zniknąć nawet 90 proc. kantorów kryptowalutowych W tym roku z rynk...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę