Artykuły spożywcze mogą czasami przysporzyć pewnych problemów, gdy chcemy je odpowiednio zapakować. Nie każdy rodzaj opakowania nadaje się do kontaktu z jedzeniem, a niektóre rodzaje jedzenia muszą być zachowane w konkretny sposób, by nie straciły szybko swoich właściwości - świeżości i ładnego wyglądu. Jakie artykuły warto więc posiadać w swojej kuchni lub restauracji, by w najbardziej odpowiedni sposób zapakować różne rodzaje żywności?
Zabezpieczenie żywności przed włożeniem do lodówki
Gdy planujemy umieścić żywność w lodówce, warto odpowiednio ją zabezpieczyć. Niezależnie od tego, czy wkładamy do lodówki gotowe danie, jego składniki, czy surowe produkty, mogą one przenikać zapachami znajdującymi się w. Gdy potrawa traci swój aromat, pogorszeniu ulegnie również jej smak. Warto więc zabezpieczyć żywność jeszcze przed umieszczeniem jej w lodówce.
W celu ochrony jedzenia przed utratą aromatu i smaku, a także dla dłuższego zachowania jego świeżości, najlepiej owinąć produkty spożywcze folią. Alternatywą dla folii spożywczej, która jest rodzajem folii stretch, mogą być również woreczki strunowe. Wykonane z wytrzymałej folii posiadają szczelne zamknięcie i mogą mieć różne rozmiary. Dzięki temu bez problemu dopasujemy rozmiar torebki strunowej do naszych potrzeb.
Pakowanie i porcjowanie mrożonek
W podobny sposób warto postępować przed włożeniem jedzenia do zamrażarki. Mrożonki poza utratą zapachu i smaku są narażone na dostęp wilgoci pochodzącej z lodu i szronu osadzających się w zamrażarce. Szczelne owinięcie produktów spożywczych folią spożywczą może być zastąpione przez umieszczenie w torebce strunowej. W tym miejscu warto zwrócić uwagę na pewien sposób usprawniający mrożenie jedzenia, a właściwie - jego odmrażanie i przygotowywanie do zjedzenia.Gdy chcemy zamrozić większą ilość jedzenia, warto podzielić ją na pojedyncze porcje i zamrozić w osobnych opakowaniach. Dzięki temu odmrożenie mniejszej ilości będzie znacznie prostsze.
Jak przechowywać owoce i warzywa?
Dla zachowania swojej świeżości, owoce i warzywa należy pakować w oddychające torebki i pojemniki. Dzięki temu te zdrowe produkty nie zaparzą się i znacznie dłużej będą dobrze wyglądać. Warzywa i owoce zamknięte w szczelny sposób, bez dostępu świeżego powietrza, mogą znacznie szybciej zgnić lub zepsuć się.
Idealnymi opakowaniami dla owoców i warzyw są papierowe torby. Warto już w sklepie poprosić, by nasze zakupy zostały zapakowane właśnie w ten sposób. Przechowując różne rodzaje owoców warto oddzielić je od siebie i trzymać w osobnych torebkach lub oddalone od siebie. Poszczególne rodzaje owoców mogą źle wpływać na świeżość i korzystny wygląd innych. Przykładowo, gdy położymy banany lub jabłka w sąsiedztwie cytrusów, znacznie szybciej utracą swój dobry wygląd - staną się ciemne. Może być to jednak sposobem na szybsze dojrzewanie bananów.
Czy pieczywo można umieścić w foliowym worku?
Podobnie, jak w przypadku warzyw i owoców, aby pieczywo było świeże przez dłuższy czas, należy je pakować do opakowań zapewniających przepływ powietrza. Należą do nich kartonowe i plastikowe pojemniki z otworami, najlepsze są jednak papierowe torebki. Papier pozwala na niewielki przepływ powietrza do wnętrza opakowania, przez co pieczywo długo pozostaje świeże. Takie same zasady warto stosować w przypadku wyrobów cukierniczych i wypieków - ciast, pączków i innych.
Foliowego opakowania warto natomiast użyć, gdy chcemy zamrozić pieczywo. Dzięki szczelnemu owinięciu folią spożywczą, bądź umieszczeniu w torebce strunowej, pieczywo po odmrożeniu (najlepiej w piekarniku) zachowa swoje właściwości - będzie chrupiące i pachnące.
Opakowania na pizzę i jedzenie na wynos - jak uniknąć kłopotów?
Sprzedaż jedzenia z dostawą od lat jest w naszym kraju bardzo popularna. W ostatnim czasie popularność dań na wynos znacznie wzrosła, szczególnie kiedy restauracje były zamknięte. Podczas sprzedawania posiłków z dostawą warto dobrze zastanowić się nad tym, jak je zapakować. Odbiorca oczekuje posiłku ciepłego, który nie stracił swojego kształtu podczas transportu. Opakowanie dla dań na wynos powinno być więc wytrzymałe i zapewniać pewną izolację termiczną.
Restauracjami, które najczęściej sprzedają jedzenie z dostawą są pizzerię. Transport pizzy nie jest trudny, ze względu na jej standardowe wymiary. Jest ich kilka, w zależności od wybranego przez klienta rozmiaru (mała, średnia, duża pizza lub pizza XXL). Dla każdego z typowych rozmiarów można bez problemu dobrać kartonowe pudełko na pizzę. Najlepiej, by było tylko nieco większe od samej zawartości. Dzięki temu pizza nie będzie przemieszczała się wewnątrz pudełka, co mogłoby spowodować utratę kształtu.
W przypadku opakowań dla dań na wynos, częstym sposobem pakowania jest używanie zgrzewarki. Pozwala to na szczelne zamknięcie głębszego talerza lub miski. Dzięki temu żywność nie wysypie się z pudełka, ani nie pomiesza - jeżeli w skład zamówienia wchodzi danie złożone z kilku produktów.
Niezależnie od tego, jaki rodzaj jedzenia sprzedaje restauracja, podczas dostawy trzeba umieścić pudełko w torbie termicznej. Dzięki temu klient otrzyma gorący posiłek, czyli taki, jakiego oczekuje.
Pakowanie drugiego śniadania
Posiłkiem, który pakujemy niemal codziennie, jest drugie śniadanie. Niezależnie od tego, czy pakujemy je do szkoły pracy, czy na wycieczkę, warto zrobić to dobrze. Niektóre produkty wystarczy zapakować w papierowy woreczek śniadaniowy, który w zupełności wystarczy do ich transportu. Jeżeli drugie śniadanie mogłoby zabrudzić naszą torbę, plecak lub kieszeń, warto użyć torebki strunowej. Szczelne zamknięcie nie pozwoli żadnym składnikom drugiego śniadania wydostać się na zewnątrz.
Dobrą praktyką jest stosowanie ekologicznych rozwiązań w codziennym użytkowaniu. Z tego względu gdy tylko to możliwe warto używać papierowych torebek na drugie śniadanie.
W co spakować produkty sypkie?
Przechowywanie sypkich artykułów spożywczych jest szczególnie uciążliwe. Ze względu na możliwość wysypania się, nie możemy bowiem użyć niektórych rodzajów opakowań. Dobrym rozwiązaniem jest natomiast wykorzystanie w tym celu woreczków strunowych. Dzięki szczelnemu zamknięciu i możliwości wyboru jednego z wielu rozmiarów, mamy pewność, że zdołamy zabezpieczyć dowolny produkt przed wysypaniem się.
Dodatkowym atutem stosowania woreczków strunowych do pakowania sypkich produktów(ryżu, mąki, płatków śniadaniowych, soli i innych) jest zabezpieczenie przed przenikaniem niechcianych zapachów. To szczególnie istotne w przypadku mąki i ryżu, które bardzo łatwo pochłaniają zapachy.
Jeżeli planujemy umieścić sypkie produkty w plastikowych pudełkach, zadbajmy o to, by miały szczelne zamknięcie. W innym wypadku mogą łatwo wysypać się i narobić sporego bałaganu w kuchni.
Folia stretch i torebki strunowe w kuchni
Jak widać, spożywcza folia stretch i torebki strunowe w różnych rozmiarach są niezbędnymi artykułami do przechowywania żywności. Przydadzą się w każdej kuchni, zarówno w restauracji, jak i gospodarstwie domowym. Warto zawsze mieć pod ręką zapas tych przydatnych opakowań, ponieważ każdego dnia mogą się przydać i ułatwić nam przechowywanie żywności.