W sklepach mamy dwa rodzaje owoców - polskie i importowane. Dowiedz się, dlaczego to dwa różne produkty? Dlaczego owoce krajowe są zawsze smaczniejsze i zdrowsze od importowanych? Jak rozpoznać polską truskawkę? Skąd bierze się różnica w cenie? W związku z tym, o co powinniśmy dbać jako Polacy, konsumenci i producenci? Dla miłośników owoców jagodowych, odpowiedź na pytanie: dlaczego truskawki to superowoce?
Patriotyzm dietetyczny idzie w parze z konsumenckim i gospodarczym. W branży jagodowej w Polsce pracuje 350 tys. osób. Branża zatrudnia około 0,5 miliona pracowników sezonowych. Stanowi cześć wyzwania jakim jest bezpieczeństwo żywnościowe.
Głos sektora ogrodniczego jest tu spójny. Polecamy komunikat Ministerstwa Rolnictwa pt. Rozpoczął się sezon owocowo-warzywny i kontrole IJHARS
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez KZGPOiW kampanii „Czas na polskie superowoce! VII edycja".
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.