Zagrożenia dla branży jaj wyszły już zdecydowanie poza prosty spór „jaja klatkowe czy alternatywne”. Dyskutantów wewnątrz sektora jaj może pogodzić nowa moda na… całkowitą eliminację jakichkolwiek jaj.
Już w zeszłym roku informowaliśmy o produkcie firmy Hampton Creek, którym był bezjajeczny majonez „Just Mayo”. Amerykański start-up poszedł za ciosem i wprowadził na rynek produkt, który pozwala na przyrządzenie jajecznicy bez użycia jaj. „Just Scramble”, bo tak nazywa się produkt pozwalający przyrządzić bezjajeczną jajecznicę jest oparty na szpinaku i grzybach.
Wynalazek Hampton Creek ma tę przewagę nad podobnymi już obecnymi na rynku produktami, że imitując smak, zapach oraz strukturę prawdziwej jajecznicy jest zrobiony wyłącznie ze składników roślinnych. Do tej pory można było zamówić w niektórych amerykańskich restauracjach bezjajową jajecznicę, ale na bazie, np.: owczego sera. „Just Scramble” miało już swoją premierę w USA oraz Azji.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz