Ceny jaj u producentów bardzo mocno spadają - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Jak obliczyli eksperci średnie ceny uzyskiwane przez producentów jaj konsumpcyjnych w pierwszym kwartale były o 7,8 proc. niższe niż w 2015 r.
W marcu ceny sprzedaży jaj przez fermy obniżyły się o 3,6 proc. w relacji do lutego.
Przeciętna opłacalność produkcji jaj pogorszyła się więc znacząco, choć w znacznym stopniu zależy to od struktury kanałów sprzedaży jaj przez ich bezpośrednich producentów. W marcu br. na zakup 1 tony paszy trzeba było przeznaczyć średnio o ok. 7 proc. więcej jaj niż przed rokiem - wyjaśniają eksperci.
Ceny skupu jaj przeznaczonych do przemysłowego przerobu były w pierwszym kwartale o ok. 10 proc. niższe niż przed rokiem.
W sumie w pierwszych pięciu miesiącach 2016 r. średnia cena jaj wszystkich klas wagowych, sprzedawanych przez zakłady pakujące, wyniosła 32,71 zł za 100 sztuk i była o 3,5 proc. niższa niż w roku poprzednim.
W samym maju średnia cena jaj wszystkich klas wagowych obniżyła się do poziomu 29,87 zł za 100 sztuk, tzn. była o 7,2 proc. niższa niż w kwietniu i o 4 proc. niższa niż w maju poprzedniego roku.
(PAP)