Amerykańskie firmy sektora jaj próbują stać się głównym dostawcą komponentów do odżywek dla sportowców i osób starszych. Branża ocenia, że wkrótce wart rocznie – w samych USA - około pięć miliardów dolarów rynek będzie bazował na składnikach opartych o suszone białko jaj.
Pionierem w dostarczaniu składników do odżywek ma być jeden z największych na świecie przetwórców jaj, firma – Rembrandt Foods. Specjaliści z tej firmy wyliczyli, że obecnie udział proszku z suszonych białek jaj to tylko około od jednego do pięciu procent rynku odżywek białkowych. Tymczasem albumina jaj jest wyjątkowo bogatym źródłem białka przy stosunkowo niskiej zawartości tłuszczu. Obecnie, odżywki białkowe oparte są przede wszystkim o składniki pochodzące z mleka.
Największymi odbiorcami jaj w proszku, albumin i żółtek w proszku są piekarnie i przemysł cukierniczy. Kolejne miejsce zajmują wytwórcy majonezów, sosów i dressingów. Suszone jaja bądź części jaj są także używane w przemyśle kosmetycznym.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz