Tajlandzka firma CP Foods zamierza w dalszym ciągu inwestować w rozwój produkcji „jaj bezklatkowych”. Charoen Pokphand Foods Public Company Limited (CP Foods) w 2021 roku wyprodukuje 16 milionów jaj w innym systemie niż chów klatkowy, a celem strategicznym firmy jest zwiększanie poziomu produkcji o 30 proc. każdego roku.
Cel ten jest zgodny z nową strategią CP Foods „CPF 2030 Sustainability in Action”. Plany są zbieżne z polityką przedsiębiorstwa, która przywiązuje dużą wagę do zrównoważonego łańcucha dostaw żywności. Plan firmy został określony w oparciu o zauważalny wzrost popytu na tego rodzaju produkty, które są sprzedawane w wielu wiodących sieciach restauracji, hoteli i supermarketach.
Farma Wang Somboon firmy CP Foods jest pierwszą bezklatkową fermą w Tajlandii, która uzyskała certyfikat Departamentu Rozwoju Zwierząt Gospodarskich dla hodowli bezklatkowej. Produkcja na fermie została rozpoczęta w 2018 roku.
KIPDiP