Lobo, Szampion, Jonagold, Ligol, Gala i Antonówka – to tylko niektóre z odmian jabłek, które królowały w polskich domach w październiku 2024 roku. Jak bowiem pokazują badania Kantar Polska, prawie 90 proc. Polaków wybrało właśnie ten owoc.
Jak wynika z ww. badań jabłka nie tylko były w poprzednim miesiącu owocem, po który najchętniej sięgano, ale także wzrost ich spożycia skoczył aż o 10 pp. To niesamowity wynik. Ale sezon na ten owoc wcale nie kończy się wraz z jesienią. W sklepach odmiany jabłek, takie jak: golden delicious, gala, gloster, idared, jonagold, szampion czy ligol będą dostępne przez cały rok.
„Popularność jabłek w Polsce wynika z pewnością z tego, że jest to owoc szczególnie kojarzony z naszym krajem. Z kolei tak duża liczba ich odmian sprawia, że każdy znajdzie odpowiednie dla siebie pod względem czy to smakowym, czy w kontekście twardości” – tłumaczy Karolina Kamińska. „Jednak jabłka to nie tylko owoc, z którego produkcji Polska słynie. To także bogactwo witamin i innych elementów, a przy tym doskonały składnik przetworów czy dań charakterystycznych dla polskiej kuchni” – dodaje.
Jabłko to samo zdrowie
Warto wiedzieć, że 100 g jabłka to zaledwie 52 kcal i w tym aż 2,4 g błonnika pokarmowego. Stanowi ono doskonałe źródło związków fenolowych, mających ogromne znaczenie w walce z drobnoustrojami czy komórkami nowotworowymi[1]. Duża ilość potasu wspiera pracę układu krążenia, w tym mięśnia sercowego[2]. Z kolei zawarta w tym owocu pektyna obniża zapotrzebowanie organizmu na insulinę[3].
Całoroczne owoce
Jabłka to owoce, które można jeść przez cały rok. To z pewnością kolejna ich zaleta zaraz po ich dobroczynnym wpływie na zdrowie organizmu. Można zapytać – jak to możliwe? Producenci jabłek mają na to sprawdzone metody.
W warunkach domowych jabłka szybko dojrzewają, dlatego tak ważne jest to, by w miejscach przechowywania jabłek zachować odpowiednie i rygorystyczne zasady, jak np. kontrola składu i jakości powietrza. Co to w praktyce oznacza? Temperatura w komorze, w której będą przechowywane owoce powinna oscylować w granicach 0-1°C. Dodatkowo należy zadbać, by zawartość CO2 była maksymalnie 2%, O2 – 3%. Resztę zaś musi stanowić już sam N (azot). Takie magazyny nazywają się komorami chłodniczymi z kontrolowaną atmosferą typu ULO (Ultra Low Oxygen) i są podstawowym asortymentem każdej profesjonalnej firmy zajmującej się dystrybucją owoców.
Jeśli zachowa się powyższe warunki, owoce przetrwają spokojnie do wiosny, a w trakcie zimy nadal będzie można cieszyć się ich smakiem.
Inne owoce
A jak wyglądają inne owoce na tle jabłek w październiku 2024 roku? Oprócz jabłek na podium najchętniej spożywanych owoców, jak wskazują badania Kantar Polska, znalazły się gruszki z wynikiem 53 proc. oraz śliwki – 50 proc. Owoce, po które chętnie sięgają Polacy to także borówki czy maliny. Polacy chętnie również w ubiegłym miesiącu sięgali po różnego rodzaju przetwory, np. z truskawek czy aronii.
*Prezentowane dane pochodzą z monitoringu spożycia realizowanego w ramach projektu – CORE team – promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora
Więcej o programie GOOD MOVE na stronie - https://good-move.eu/pl/good-move-in-poland/
A także na social mediach kampanii :
Instagram instagram.com/good_move_eu
Facebook facebook.com/profile.php?id=61557025402749
YouTube https://www.youtube.com/@Good_Move_eu
TikTok https://www.tiktok.com/@good_move_eu
Sfinansowane ze środków Unii Europejskiej. Wyrażone poglądy i opinie są jedynie opiniami autora lub autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej lub Europejskiej Agencji Wykonawczej ds. Badań Naukowych (REA). Unia Europejska ani organ przyznający dotację nie ponoszą za nie odpowiedzialności. Aby uzyskać wskazówki dotyczące zrównoważonej i zdrowej diety, zapoznaj się z zaleceniami Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2021/11/e-book-Talerz-Zdrowego-Zywienia.pdf
Bibliografia:
2. https://wczorajnatalerzu.pl/
oprac, e-mk, ppr.pl