Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

"Ja Cię SERniczę !"

12 grudnia 2022
"Ja Cię SERniczę !"

Dla wielu jesienno/zimowa to najbardziej melancholijna pora w roku. Temperatury są bliskie zeru, jest ponuro i wieje wiatr. Jedyne na co mamy ochotę, to usiąść w wygodnym fotelu, otulić się kocem, zapalić świece i zjeść kawałek pysznego ciasta.

Ten korzenny sernik wprowadzi magiczną atmosferę do twojego domu. Sprawdź, jak go przyrządzić! 

Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, ten sernik o zapachu korzennych przypraw i mandarynek wprowadzi do twojego mieszkania magiczną atmosferę. Piękny zapach korzennych przypraw otuli cię i choć na chwilę odpędzi ponurą, jesienno/zimową aurę.
Sernik przygotujesz łatwo i z pewnością zjesz do ostatniego okruszka.

Przepis na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu lub sera z wiaderka
- 200 g śmietanki 30%
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw korzennych. Taką mieszankę możesz również przygotować samodzielnie, mieszając ze sobą mielone przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i kardamon

Polewa:
- 100 g czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej, imbiru, goździków i kardamonu
- mandarynki lub plasterki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie: Mikserem mieszamy ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Następnie ciasto przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem. Następnie obniżamy temperaturę do 100°C z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 1 godz. 30 min. Wyłączamy piekarnik, gdy temperatura spadnie do 50-60°C uchylamy drzwiczki, a po kwadransie wyjmujemy i studzimy sernik.

Podczas gdy sernik się piecze, przygotowujemy polewę. Do garnka wkładamy pokruszoną czekoladę, zalewamy śmietanką i dodajemy korzenne przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Gdy polewa trochę ostygnie, dekorujemy nią ciasto. Dodajemy na wierzch mandarynki i szczyptę cynamonu. Następnie sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc.

Życzymy smacznego!


***

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę