aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

"Ja Cię SERniczę !"

12 grudnia 2022
"Ja Cię SERniczę !"

Dla wielu jesienno/zimowa to najbardziej melancholijna pora w roku. Temperatury są bliskie zeru, jest ponuro i wieje wiatr. Jedyne na co mamy ochotę, to usiąść w wygodnym fotelu, otulić się kocem, zapalić świece i zjeść kawałek pysznego ciasta.

Ten korzenny sernik wprowadzi magiczną atmosferę do twojego domu. Sprawdź, jak go przyrządzić! 

Chociaż do Świąt Bożego Narodzenia zostało jeszcze trochę czasu, ten sernik o zapachu korzennych przypraw i mandarynek wprowadzi do twojego mieszkania magiczną atmosferę. Piękny zapach korzennych przypraw otuli cię i choć na chwilę odpędzi ponurą, jesienno/zimową aurę.
Sernik przygotujesz łatwo i z pewnością zjesz do ostatniego okruszka.

Przepis na masę serową:
- 1 kg mielonego twarogu lub sera z wiaderka
- 200 g śmietanki 30%
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki gotowej mieszanki przypraw korzennych. Taką mieszankę możesz również przygotować samodzielnie, mieszając ze sobą mielone przyprawy: cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, goździki i kardamon

Polewa:
- 100 g czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej, imbiru, goździków i kardamonu
- mandarynki lub plasterki pomarańczy do dekoracji

Przygotowanie: Mikserem mieszamy ze sobą wszystkie składniki na masę serową. Następnie ciasto przekładamy do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem. Następnie obniżamy temperaturę do 100°C z termoobiegiem i pieczemy jeszcze 1 godz. 30 min. Wyłączamy piekarnik, gdy temperatura spadnie do 50-60°C uchylamy drzwiczki, a po kwadransie wyjmujemy i studzimy sernik.

Podczas gdy sernik się piecze, przygotowujemy polewę. Do garnka wkładamy pokruszoną czekoladę, zalewamy śmietanką i dodajemy korzenne przyprawy. Podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Gdy polewa trochę ostygnie, dekorujemy nią ciasto. Dodajemy na wierzch mandarynki i szczyptę cynamonu. Następnie sernik wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godz., a najlepiej na całą noc.

Życzymy smacznego!


***

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.


POWIĄZANE

Obecnie większość upraw kukurydzy w Polsce znajduje się w fazie kwitnienia. To d...

Lidl Polska to największy eksporter dóbr rolno-spożywczych w naszym kraju oraz s...

Wydaje się, że zasady BHP są znane wszystkim pracownikom, jednak liczba wypadków...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę