27 października 2022 r. w Warszawie odbył się IX Kongres Bezpieczeństwa Żywności, w ramach którego Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju zorganizowało sesję tematyczną „Oleje roślinne”.
Wydarzenie poprzedziła Gala Inauguracyjna Kongresów w dniu 26 października br., którą zapoczątkował panel dyskusyjny z udziałem znamienitych gości, a zwieńczeniem wieczoru była uroczysta kolacja z muzyką na żywo i wśród porywających rozmów.
Następnego dnia w ramach czterech Kongresów: Kongres Bezpieczeństwa Żywności, Kongres Logistyczny, Kongres Produkcji Podstawowej i Kongres Ekspansywnych Eksporterów odbywało się równolegle 17 sesji tematycznych.
Wśród nich dużą popularnością cieszyła się sesja organizowana przez PSPO „oleje roślinne”, a wybitni prelegenci przybliżyli bliżej zainteresowanym zagadnienia związane z bezpieczeństwem oleju rzepakowego, możliwymi zanieczyszczeniami chemicznymi, zagrożeniami związanymi z wielopierścieniowymi węglowodorami aromatycznymi (WWA), wymaganiami dotyczącymi zanieczyszczeń oraz jakości handlowej olejów roślinnych.
Po trwającej ponad 2.5 godziny sesji „oleje roślinne” i krótkiej przerwie rozpoczęła się sesja podsumowująca całego Kongresu, a na zakończenie panel dyskusyjny.
W sesji organizowanej przez Polskie Stowarzyszenie Producentów Oleju wzięło udział 58 osób z branży. Ogromną popularnością cieszyły się również materiały promocyjne rozdawane na stoisku, z których chętnie korzystali nie tylko uczestnicy Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, ale też pozostałych Kongresów.
źródło: Oil Express