MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Indeks cen żywności FAO od roku spada

11 kwietnia 2023
Indeks cen żywności FAO od roku spada

"Na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą"- tak mówi staropolskie przesłowie. Polskie rolnictwo przeżywa największy kryzys od wielu lat, a z ostatnich, opublikowanych przez FAO danych wynika, że od roku, w stosunku marzec 2022r. do marca 2023 r. spadają na świecie ceny żywności. Oczywistym jest, że sytuacja na światowym rynku, ma również przełożenie na to co dzieje się z cenami zbóż,kukurydzy, rzepaku, mięsa, mleka, cukru i wielu innych produktów w Polsce.

» Indeks cen żywności FAO* (FFPI) wyniósł w marcu 2023 r. średnio 126,9 punktu, co oznacza spadek o 2,8 punktu (2,1 procent) w stosunku do lutego, co oznacza dwunasty z rzędu miesięczny spadek od czasu osiągnięcia szczytu rok temu. W ciągu ostatnich dwunastu miesięcy od marca 2022 roku indeks spadł aż o 32,8 punktu (20,5 proc.). Do spadku indeksu w marcu przyczyniły się spadki indeksów cen zbóż, olejów roślinnych i nabiału, podczas gdy indeksy cen cukru i mięsa wzrosły.

» Indeks cen zbóż FAOwyniósł w marcu średnio 138,6 punktu, co oznacza spadek o 8,2 punktu (5,6 procent) w porównaniu z lutym i 31,6 punktu (18,6 procent) poniżej poziomu sprzed roku. Spadek w tym miesiącu odzwierciedla spadek międzynarodowych cen wszystkich głównych zbóż. Międzynarodowe ceny pszenicy spadły najbardziej, o 7,1 procent, co było spowodowane dużymi światowymi dostawami i silną konkurencją wśród eksporterów. Do spadku przyczyniło się również przedłużenie Inicjatywy Zbożowej Morza Czarnego, która umożliwiła Ukrainie kontynuowanie eksportu z portów Morza Czarnego. Wyższe szacunki dotyczące produkcji w Australii, wraz z poprawą warunków upraw w Unii Europejskiej w tym miesiącu, jeszcze bardziej poprawiły perspektywy globalnej podaży. Silna konkurencja ze strony Federacji Rosyjskiej, gdzie wysokie dostawy nadal wspierają konkurencyjne ceny, również podtrzymywała presję spadkową na rynkach. Światowe ceny kukurydzy spadły również o 4,6 proc. w marcu, pod presją sezonowej dostępności ze zbiorów w Ameryce Południowej, oczekiwaniami rekordowej produkcji w Brazylii oraz rozszerzeniem Black Sea Grain Initiative. Wśród innych zbóż gruboziarnistych światowe ceny jęczmienia i sorgo spadły odpowiednio o 6,7 procent i 5,7 procent, na co wpływ miały skutki uboczne słabości na międzynarodowych rynkach kukurydzy i pszenicy. Międzynarodowe ceny ryżu spadły w marcu o 3,2 procent, zważone przez trwające lub zbliżające się zbiory w głównych krajach eksportujących, w tym w Indiach, Wietnamie i Tajlandii. pod wpływem osłabienia na międzynarodowych rynkach kukurydzy i pszenicy. Międzynarodowe ceny ryżu spadły w marcu o 3,2 procent, zważone przez trwające lub zbliżające się zbiory w głównych krajach eksportujących, w tym w Indiach, Wietnamie i Tajlandii. pod wpływem osłabienia na międzynarodowych rynkach kukurydzy i pszenicy. Międzynarodowe ceny ryżu spadły w marcu o 3,2 procent, zważone przez trwające lub zbliżające się zbiory w głównych krajach eksportujących, w tym w Indiach, Wietnamie i Tajlandii.

»  Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł w marcu średnio 131,8 punktu, co oznacza spadek o 4,1 punktu (3,0 procent) w porównaniu z lutym i aż o 47,7 procent poniżej poziomu sprzed roku. Spadek indeksu był wynikiem netto niższych notowań oleju sojowego, rzepakowego i słonecznikowego, które z nawiązką zrekompensowały wyższe światowe ceny oleju palmowego. Po trzech kolejnych miesiącach spadku, międzynarodowe ceny oleju palmowego odbiły się w marcu. Oprócz niższych poziomów produkcji w Azji Południowo-Wschodniej spowodowanych niesprzyjającą pogodą i powodziami w niektórych rozwijających się regionach, ceny oleju palmowego otrzymały dalsze wsparcie ze strony ograniczonych globalnych dostaw eksportowych w związku z tymczasowymi ograniczeniami eksportowymi nałożonymi przez Indonezję. Natomiast światowe ceny oleju sojowego nadal spadały, podążając za trendem niższych międzynarodowych notowań soi. W międzyczasie spadały również ceny oleju rzepakowego i słonecznikowego, do czego przyczyniły się odpowiednio

»  Indeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł w marcu średnio 130,3 punktu, co oznacza spadek o 1,1 punktu (0,8 procent) w porównaniu z lutym i 15,6 punktu (10,7 procent) poniżej poziomu z analogicznego miesiąca ubiegłego roku. Spadek w marcu był spowodowany niższymi notowaniami cen serów i mleka w proszku, przy jednoczesnym wzroście cen masła. Spadek międzynarodowych notowań cen sera był spowodowany wolniejszymi zakupami przez większość wiodących importerów w Azji w związku ze zwiększoną dostępnością eksportową, w tym zapasów, u wiodących eksporterów. Ceny mleka w proszku spadły dziewiąty miesiąc z rzędu, głównie w wyniku słabego popytu importowego, zwłaszcza w przypadku dostaw krótkoterminowych, oraz sezonowo rosnącej produkcji mleka w Europie Zachodniej. Natomiast ceny masła wzrosły ze względu na solidny popyt importowy, zwłaszcza z krajów Azji Północnej i Południowo-Wschodniej, na dostawy z Oceanii,  

»  Indeks cen mięsa FAO* średnio 113,0 punktów w marcu, nieznacznie więcej (0,9 punktu i 0,8 procent) niż w lutym, ale mniej o 6,3 punktu (5,3 procent) niż rok temu. W marcu notowania cen mięsa wołowego wzrosły, na co wpływ miały rosnące ceny wewnętrzne w Stanach Zjednoczonych Ameryki, gdzie spodziewana jest mniejsza podaż bydła w kolejnych miesiącach. Ceny wieprzowiny nieznacznie wzrosły, głównie za sprawą wyższych cen w Europie w związku z utrzymującymi się ograniczeniami podaży i zwiększonym popytem przedświątecznym. Z kolei ceny mięsa drobiowego spadły dziewiąty miesiąc z rzędu z powodu stłumionego globalnego popytu importowego, pomimo wyzwań związanych z podażą w związku z powszechnymi ogniskami ptasiej grypy w kilku dużych krajach eksportujących. Ceny mięsa owczego również były średnio niższe, odzwierciedlając korektę w dół w stosunku do wysokich cen zarejestrowanych w lutym,

» Indeks cen cukru FAO wyniósł w marcu średnio 127,0 pkt., co oznacza wzrost o 1,8 pkt. cukru w sezonie 2022/23, po pogarszających się perspektywach produkcyjnych w Indiach, Tajlandii i Chinach. Jednak pozytywne prognozy dotyczące zbliżających się zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii ograniczyły presję na wzrost światowych cen cukru. Spadek międzynarodowych cen ropy naftowej, zachęcający do większego wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji cukru w Brazylii, w połączeniu z osłabieniem brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, przyczynił się do ograniczenia miesięcznego wzrostu światowych cen cukru.

* W przeciwieństwie do innych grup towarów, większość cen wykorzystywanych do obliczania Indeksu Cen Mięsa FAO nie jest dostępna, gdy Indeks Cen Żywności FAO jest obliczany i publikowany; dlatego wartość Indeksu Cen Mięsa za ostatnie miesiące pochodzi z mieszanki cen prognozowanych i obserwowanych. Czasami może to wymagać znacznych korekt ostatecznej wartości Indeksu Cen Mięsa FAO, co z kolei może wpłynąć na wartość Indeksu Cen Żywności FAO.

***

Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznych zmian międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się na niego średnia z pięciu indeksów cen grup towarowych ważona średnimi udziałami eksportu każdej z grup w latach 2014-2016. Artykuł opublikowany w wydaniu Food Outlook z czerwca 2020 r. przedstawia rewizję okresu bazowego do obliczania FFPI oraz rozszerzenie zakresu jego cen, które ma zostać wprowadzone od lipca 2020 r. Artykuł z listopada 2013 r. zawiera techniczne informacje na temat poprzednia konstrukcja FFPI.

Miesięczne daty premier na rok 2023: 6 stycznia, 3 lutego, 3 marca, 7 kwietnia, 5 maja, 2 czerwca, 7 lipca, 4 sierpnia, 8 września, 6 października, 3 listopada, 8 grudnia.

oprac. e-mk, red. ppr.plna podst. źródło: FAO


POWIĄZANE

Amerykański Departament Rolny (USDA) ogłasza kolejną rundę historycznych inwesty...

Świąteczny prezentownik na 2024 rok Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę