W poniedziałek odbyła się aukcja produktów mlecznych na platformie aukcyjnej Global Dairy Trade (GDT) w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT zmniejszył się na niej do 877 pkt. wobec 896 pkt. na poprzedniej aukcji przeprowadzonej 16 października br. (spadek o 2,1%), co było poniżej oczekiwań rynku przybliżanych kontraktami terminowymi na pełne mleko w proszku, odtłuszczone mleko w proszku oraz bezwodny tłuszcz mleczny na giełdzie w Nowej Zelandii. Indeks cen GDT ukształtował się tym samym na najniższym poziomie od sierpnia 2016 r. Warto zauważyć, że była to już 11 aukcja z rzędu, na której indeks GDT nie odnotował wzrostu.
W kierunku zmniejszenia indeksu oddziaływały niższe ceny 6 z 9 jego składowych: sera Cheddar (-4,6%), pełnego mleka w proszku (-2,9%), kazeiny podpuszczkowej (-2,9%), laktozy (-2,7%), masła (-1,7%) oraz bezwodnego tłuszczu mlecznego (-1,3%). Przeciwny efekt miały natomiast wyższe ceny odtłuszczonego mleka w proszku (+1,2%) oraz maślanki w proszku (+0,8%). Serwatka nie była przedmiotem aukcji. Zwiększyła się ilość sprzedanych towarów, która wyniosła 42 412 ton wobec 41 945 ton (+1,1%).
Wyniki aukcji GDT stanowią wsparcie dla naszej prognozy, zgodnie z którą ceny produktów mlecznych w Polsce w kolejnych kwartałach pozostaną w trendzie spadkowym (por. AGROmapa 12.09.2018). Będzie to oddziaływało w kierunku obniżenia krajowych cen skupu mleka. Spadek ten w listopadzie i w grudniu będzie jednak z nawiązką kompensowany przez korzystne efekty sezonowe. Tym samym uważamy, że ceny skupu mleka zmniejszą się dopiero w styczniu 2019 r.
Credit Agricole Bank Polska S.A.