Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

IMAS Agri: Coraz lepsza wiedza Polaków na temat żywności ekologicznej

21 marca 2019
IMAS Agri: Coraz lepsza wiedza Polaków na temat żywności ekologicznej
Z najnowszego raportu agencji badawczej IMAS International „Żywność ekologiczna w Polsce 2018” wynika, że zdecydowana większość Polaków ma wykształcone wyobrażenie na temat BIO żywności, a 44% prawidłowo rozpoznaje zielony listek będący unijnym logo żywności ekologicznej.
Polacy mają wysoki poziom świadomości i wiedzy na temat ekożywności - większość konsumentów  ma spontaniczne skojarzenia z takimi produktami, z których połowa odpowiada unijnej definicji BIO żywności. Najczęściej, ekożywność kojarzona jest z uprawami bez sztucznych nawozów oraz z odpowiednim chowem zwierząt (30%), brakiem sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, aromaty, barwniki, chemia, antybiotyki (24%).
 
Z raportu wynika także, że cztery piąte dorosłych Polaków poszukuje informacji na temat BIO żywności, a głównym źródłem jest Internet (65%) oraz opinie znajomych lub rodziny (32%).
W jaki sposób najłatwiej rozpoznać żywność ekologiczną? 
Katarzyna Łozińska-Wróbel, badacz prowadzący projekt Ekożywości w IMAS odpowiada: „Certyfikowana ekologiczna żywność opatrzona jest odpowiednim symbolem. Z naszego badania wynika, że blisko połowa Polaków prawidłowo rozpoznaje zielony listek będący unijnym logo żywności ekologicznej. Firmom posługującym się tym symbolem pozwala na szybką i łatwą identyfikację produktu ekologicznego. Biorąc pod uwagę mnogość obecnych na rynku oznaczeń, określeń czy certyfikatów związanych z żywnością tradycyjną, regionalną, naturalną, można uznać ten wynik za satysfakcjonujący”.
 
W badaniu został przedstawiony również podział rynku na segmenty. Najlepiej zorientowani w temacie konsumenci należący do segmentu Ekoentuzjastów  mówią tak „Żywność ekologiczna to taka, przy której nie stosuje się nawozów sztucznych, oprysków oraz pestycydów. Ma ona lepszy wpływ na zdrowie, ma też naturalny smak. Chętnie wybieram taką żywność, nawet jeśli z wyglądu jest mniej efektowna (mniejsze owoce, warzywa) i droższa”.

Więcej raportów IMAS Agri można znaleźć na stronie imas.pl

O BADANIU

IMAS International (imas.pl) w dniach od 23 października do 6 listopada 2018 roku przeprowadził badanie dotyczące żywności ekologicznej zrealizowane metodą ankiety internetowej CAWI na dwóch próbach. Badanie konsumenckie na reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15-65 lat; N=1000. Rozkład płci, wieku, wykształcenia, wielkości miejscowości i regionu (NUTS 2) zgodny z rozkładem populacji mieszkańców Polski. Dodatkowo, zostało przeprowadzone badanie biznesowe na celowej próbie firm z branży żywności ekologicznej i tradycyjnej, n=100. Więcej informacji można znaleźć na stronie www.imas.pl
O IMAS INTERNATIONAL

IMAS International Sp. z o.o. (imas.pl) od 1994 roku zajmuje się profesjonalnymi badaniami rynku i opinii społecznej. Prowadzi badania w Polsce i za granicą. Od 2017 roku prowadzi rolniczy panel badawczy IMAS Agri (imasagri.pl), w ramach którego wspólnie z rolnikami pomaga firmom i instytucjom związanych z branżą rolną w ulepszaniu produktów, dopasowywaniu usług do zmieniających się warunków pracy farmera.

Copyright © 2019 IMAS International Sp. z o.o., All rights reserved.



IMAS International Sp. z o.o.


POWIĄZANE

Produkcja cukru w Republice Południowej Afryki w sezonie 2024/25 ma spaść o 3 pr...

Węgry sprawują prezydencję w Radzie do grudnia 2024 r. włącznie a tekst ten będz...

Rada Europy przyjmuje ulepszone przepisy o ochronie przed agrofagami roślin Rada...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę