aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

IJHARS: Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2021 r.

23 marca 2022
IJHARS: Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2021 r.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 48 podmiotach (33 sklepach i 15 podmiotach importujących, sprowadzających, rozlewających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).

Cechy organoleptyczne

Cechy organoleptyczne sprawdzono w 47 partiach, z czego 32 zakwestionowano (68,1%). Wykryto głównie wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek (tj. w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia).

Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 41 partii, z czego 1 zakwestionowano (2,4%). Stwierdzono nieprawidłowy współczynnik ekstynkcji K232 (świadczy on o tym, że najwyższa kategoria oliwy z oliwek nie została uzyskana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych).

Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 83 partii, z czego w 18 stwierdzono nieprawidłowości (21,7%). Dotyczyły one m.in.:

  • Użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w badaniach laboratoryjnych (np. „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, podczas gdy według badania była to oliwa lampante).
  • Podawania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa  z oliwek extra virgin” czy „Bio ekstra oliwa najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”, a także „Aromatyzowana Oliwa z oliwek Extra Vergine o smaku białej trufli”, podczas gdy przepisy nie przewidują dodawania do oliwy z oliwek przypraw lub innych roślin aromatycznych, ekstraktów przypraw, aromatów).
  • Braku podania obowiązkowego opisu kategorii oliwy z oliwek (tj. „najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek  wyłącznie za pomocą środków mechanicznych”) lub wskazanie nieprawidłowego opisu kategorii (np. „zawiera wyłącznie oliwę tłoczoną z wytłoczyn oliwek oraz bezpośrednio z oliwek” zamiast „oliwa zawiera wyłącznie oliwę uzyskaną z przetworzenia wytłoczyn z oliwek i oliwę otrzymaną bezpośrednio z oliwek”).
  • Braku wskazania pochodzenia oliwy, warunków przechowywania lub wartości odżywczej.
  • Umieszczenia na etykiecie oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia niedozwolonych oznaczeń właściwości organoleptycznych odnoszących się do smaku lub zapachu (np. „smak pełny i harmonijny”, „smak intensywnie owocowy z posmakiem zielonych pomidorów, karczochów, cykorii oraz bazylii”).

 

 

IJHARS


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę