Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 48 podmiotach (33 sklepach i 15 podmiotach importujących, sprowadzających, rozlewających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 47 partiach, z czego 32 zakwestionowano (68,1%). Wykryto głównie wady niedopuszczalne w najwyższej kategorii oliwy z oliwek (tj. w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia).
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 41 partii, z czego 1 zakwestionowano (2,4%). Stwierdzono nieprawidłowy współczynnik ekstynkcji K232 (świadczy on o tym, że najwyższa kategoria oliwy z oliwek nie została uzyskana wyłącznie za pomocą środków mechanicznych).
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 83 partii, z czego w 18 stwierdzono nieprawidłowości (21,7%). Dotyczyły one m.in.:
IJHARS