Pojawienie się w ubiegłym tygodniu ogniska wirusa grypy ptaków o niskiej zjadliwości podtypu H5N2 na holenderskiej fermie drobiu, spowodowało natychmiastową reakcję służb Hongkongu odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności i zdrowie publiczne.
Wprowadzony został zakaz wwozu na terytorium Hongkongu, mięsa drobiowego i produktów drobiowych, w tym jaj z prowincji Zeeland leżącej na południowym zachodzie Holandii. Region zależny od Chin uznał zasady regionalizacji w stosowaniu barier handlowych w przypadku występowania chorób zakaźnych na terytorium państw unijnych.
Według danych rządowego Centrum Bezpieczeństwa Żywności Hongkongu (CFS, Centre for Food Safety), w pierwszym półroczu tego roku, zaimportowano z Holandii 2500 ton mrożonego mięsa drobiowego i około miliona jaj.
Wcześniej, w sierpniu tego roku, w wyniku wykrycia zanieczyszczenia jaj pochodzących z Holandii fipronilem, przez służby kontrolne Hongkongu, kraj ten zapowiedział bardziej rygorystyczne testy sprawdzające produkty przywożone ze Wspólnoty.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz