Biogaz_III Forum 2025

Hiszpania: Wzrost produkcji mleczarskiej w 2020 r. mimo pandemii

4 maja 2021
Hiszpania: Wzrost produkcji mleczarskiej w 2020 r. mimo pandemii

Hiszpański przemysł mleczarski zwiększał w ubiegłym roku produkcję mleka i wydajność pomimo COVID-19. Spadek sprzedaży nabiału w turystyce towarzyszył gwałtownemu wzrostowi sprzedaży w gospodarstwach domowych. Według USDA zjawisko to może wystąpić także w 2021 r. Hiszpański sektor serów stanął jednak w obliczu trudności ze sprzedażą serów dla koneserów zarówno w kraju i na rynkach eksportowych. Przedstawiciele przemysłu spodziewają się odbicia w eksporcie hiszpańskich specjalności serowych w związku z ogłoszonym w marcu 2021 r. zawieszeniem taryf celnych związanych z konfliktem w obszarze wspierania firm lotniczych.

Hiszpańska krajowa produkcja mleka krowiego wzrosła o 2,7% do 7,4 mln ton w 2020 r. W porównaniu do 2019 r. pogłowie krów mlecznych w Hiszpanii spadło o 4% do 810 tys. zwierząt. Liczba hodowców bydła mlecznego kontynuowała trend spadkowy, obniżając się o 5% do 12 479 osób.

Co warto podkreślić, Hiszpania jest jednym z wiodących w UE producentów mleka owczego i koziego, przeznaczonego głównie do produkcji serów. Jednak w 2020 r., w związku z pandemią COVID-19 i cofającym się popytem, produkcja mleka owczego i koziego nieznacznie spadła.

Hiszpańskie źródła branżowe zwracają uwagę, że w 2020 r. mimo pandemii COVID-19, konsumpcja gospodarstw domowych płynnego mleka, jogurtu, masła, śmietanki i tanich serów urosła silnie. USDA zwraca uwagę, że Hiszpania skutecznie zmieniła kierunki eksportu produktów mleczarskich na rynki spoza UE: do UE trafiło „tylko” 65% całkowitego eksportu produktów mleczarskich (głównie do Portugalii, Francji i Włoch). Poważnymi partnerami spoza UE stały się: Wielka Brytania, Arabia Saudyjska, USA i Chiny. W 2020 r. całkowity hiszpański eksport produktów mleczarskich wzrósł o 0,4% i wyceniany był na 1,8 mld USD. Wyższe wolumeny eksportu mleka i śmietanki, jogurtu, fermentowanego mleka, mieszanek dla niemowląt i serwatki zrównoważyły mniejszy eksport hiszpańskiego sera.

W hiszpańskich gospodarstwach domowych w ciągu ostatniego roku: spożycie płynnego mleka wzrosło o 5%, jogurtu i mleka fermentowanego o 2,5%, serów o 6%, a śmietany, masła i innych produktów mleczarskich o 17%. Jednak zwiększona konsumpcja gospodarstw domowych nie zrównoważyła w pełni utraty sprzedaży za pośrednictwem hoteli, restauracji i kanałów instytucjonalnych. Różnica to ok. 95 mln USD.

W ostatniej dekadzie, w odpowiedzi na silny popyt międzynarodowy, hiszpańska produkcja serów podskoczyła o 50% osiągając 442 tys. ton w 2019 r. Według przedstawicieli hiszpańskiego przemysłu mleczarskiego ten trend nieznacznie się załamał w 2020 r. z powodu kryzysu COVID-19 i zawieszenia turystyki. Spodziewają się jednak, że hiszpańska produkcja sera w 2021 r. odżyje z powodu spodziewanego otwarcia sektora hotelarskiego i turystyki oraz szerokiej akcji szczepień.

 

Forum Mleczarskie


POWIĄZANE

Fundacja WWF Polska rozstrzygnęła konkurs na Rolnika Roku. Celem konkursu jest p...

Wydany przez amerykański resort rolnictwa (USDA) "Exporter Guide Annual" dla Wie...

Waszyngton, D.C., 17 czerwca 2025 – Sekretarz Rolnictwa Brooke L. Rollins ogłosi...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę