Bezpieczeństwo żywności oraz zasady handlu produktami mleczarskimi to jedne z tematów, które będą poruszane podczas 17 Międzynarodowego Forum Mleczarskiego. Uczestnicy będą mieli okazje wysłuchać prelekcji między innymi na temat europejskich przepływów handlowych, certyfikacji standardów jakości i bezpieczeństwa czy procesów i regulacji związanych z eksportem produktów do Dubaju, o czym opowie Hanan Ali Abdulla z działu rejestracji artykułów spożywczych i oceny etykiet bezpieczeństwa żywności w Rządzie w Dubaju.
Produkty mleczarskie cieszą się niesłabnącą popularnością wśród konsumentów. Jeśli chodzi o nabiał pochodzący z Polski, jest on ceniony nie tylko w kraju, ale w różnych częściach świata – polskie mleko, sery, jogurty czy proszki mleczne znajdują zainteresowanie w takich krajach jak Chiny, Algieria, Arabia Saudyjska czy Zjednoczone Emiraty Arabskie. Eksport do państw starego kontynentu również prężnie się rozwija.
Dlatego tak ważne jest dbanie, aby produkty te były nie tylko wysokiej jakości, ale również spełniały szereg norm nałożonych przez kraje przyjmujące towar eksportowy. Kwestie takie jak zawartość GMO, posiadanie bądź brak istotnych certyfikatów (żywność Halal, ekologiczna, certyfikaty bezpieczeństwa żywności) są kluczowe dla ekspansji na rynki zagraniczne.
Szczegóły dotyczące FSM dostępne są na oficjalnej stronie internetowej: www.forum-mleczarskie.org
Rejestracja uczestników na 17 edycję największej konferencji branży mleczarskiej w tej części Europy wciąż trwa. Nie zwlekaj – wypełnij formularz zgłoszeniowy i bądź na bieżąco z aktualnymi trendami i regulacjami na rynku mleka.
Do zobaczenia 4-6 września br. w Serocku, niedaleko Warszawy.
Biuro Organizacyjne Międzynarodowego Forum Mleczarskiego