Amerykańscy analitycy branży mięsnej uważają, że w USA ceny mięsa wzrosły do rekordowych poziomów. Produkty mięsne wszystkich gatunków cieszą się wysokim popytem, a ceny hurtowe poszczególnych towarów przekraczają wartości wywołane pandemią w ubiegłym roku. Przy czym ich podaż nie jest zaburzona (w porównaniu do sytuacji jaka miała miejsce w okresie pandemii w 2020 roku).
Tegoroczna produkcja mięsa jest wyższa niż w roku 2020. Popyt na mięso jest napędzany z jednej strony przez dobrą sprzedaż detaliczną i powracający popyt w sektorze restauracyjnym, ale także z uwagi na zwiększone zapotrzebowanie na rynkach eksportowych. Eksperci podają, że od maja w USA ceny mięsa piersi z kurcząt rzeźnych gwałtownie wzrosły osiągając rekordowy poziom cen hurtowych.
W tym przypadku silnym czynnikiem windującym ceny jest trwająca wojna w sprzedaży „kanapek z kurczakiem” pomiędzy kilkoma sieciami restauracji typu fast – food. Z kolei wyższy popyt eksportowy przyczynia się do wzrostu cen oferowanych za podudzia i udka z kurczaka.
Podobnie sytuacja wygląda z dostępnością i ceną za skrzydełka na rynku detalicznym i restauracyjnym. Przedstawiciel firmy Tyson Foods potwierdza, że w ostatnim czasie popyt na rynku mięsa, w tym drobiu, jest solidny pomimo rosnących cen.
KIPDiP