Jak podaje Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz we Francji został ogłoszony alert z powodu rosnących przypadków potwierdzających grypę ptaków.
Francja podniosła w zeszłym tygodniu poziom ryzyka dla grypy ptaków z „umiarkowanego” na „wysoki”. Ministerstwo Rolnictwa wydało decyzję nakazującą utrzymywanie drobiu w zamkniętych pomieszczeniach produkcyjnych oraz wdrożenie dodatkowych środków bioasekuracyjnych. Działania francuskich władz podjęte zostały w związku z wykryciem nowych ognisk HPAI u drobiu.
Przypominamy, że pod koniec listopada tego roku Francuzi zgłosili pierwsze ognisko grypy ptaków w tym sezonie w stadzie indyków w Bretanii, w północno-zachodniej części kraju. Powrót HPAI u drobiu we Francji stanowi sprawdzian dla oczekiwanych rezultatów wdrożonej strategii szczepień. W październiku tego roku Francja rozpoczęła kampanię szczepień u kaczek przeciwko wirusowi grypy ptaków. Zgodnie z planem, Francja zamierza zaszczepić ponad 60 milionów kaczek. Francuscy producenci zdecydowali się jako pierwsi w Europie na wdrożenie obowiązkowych szczepień w stadach kaczek pomimo istniejącego ryzyka negatywnych reakcji handlowych ze strony państw trzecich.
Z kolei Japonia rozpoczęła zmagania z grypą ptaków
Wirus grypy ptaków ponownie pojawił się w Japonii. Władze weterynaryjne zgłosiły pierwsze w tym sezonie ogniska wirusa na komercyjnych fermach drobiu. Po raz pierwszy HPAI wykryto pod koniec listopada tego roku, a według najnowszych doniesień lokalnych władz liczba ognisk wzrosła do czterech. Od kilku lat japońska branża drobiarska należy do jednych z najmocniej poszkodowanych w wyniku epizoocji HPAI. Ogromne straty zazwyczaj ponoszą producenci jaj konsumpcyjnych. W zeszłym sezonie w Japonii zlikwidowano rekordową liczbę 17,7 miliona sztuk drobiu.
Przeszłe doświadczenia pokazują, że kłopoty japońskiego sektora drobiarskiego z HPAI mogą nie pozostać bez wpływu na sytuację na rynku międzynarodowym. Gwałtowne zmiany w podaży produktów drobiarskich w Azji zazwyczaj są impulsem do zwiększenia popytu importowego, co może oddziaływać w kierunku wzrostu cen jaj czy mięsa drobiowego. Niejednokrotnie przekonali już się o tym polscy producenci i eksporterzy produktów drobiarskich, w szczególności jaj konsumpcyjnych. Przy czym siła oddziaływania czynnika związanego z konsekwencjami grypy ptaków na światowy rynek drobiarski zależna jest także od innych równoległych zdarzeń mogących mieć wpływ na relacje podażowo - popytowe na konkurencyjnych rynkach. – ocenia Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz.
oprac e-mk ppr.pl na podst źródło: KIPDIP