Stany Zjednoczone obawiają się o podaż mięsa drobiowego oraz jego ceny na rynku wewnętrznym ze względu na grypę ptaków. Niepokój producentów budzą przede wszystkim zakazy i ograniczenia eksportowe. Eksperci twierdzą jednak, że grypa może zaszkodzić także producentom mięsa czerwonego.
Analitycy rynku drobiu uważają, że ograniczenia eksportowe wywołają presję na spadek cen na rynku krajowym. Co ciekawe, pojawiają się opinie, że na grypie ptaków może ucierpieć także branża mięsa czerwonego w USA. Mechanizm wzajemnego oddziaływania ma polegać na tym, że zwiększona podaż mięsa drobiowego wywoła obniżki cen drobiu. Jeśli obniżki okażą się atrakcyjne dla konsumentów mogą oni wchłonąć nadwyżkę drobiu kosztem zmniejszenia zakupów mięsa czerwonego.
Amerykański eksport drobiarski stanowi około 18 procent produkcji. Pięciu największych odbiorców drobiu i jaj ze Stanów Zjednoczonych to Meksyk, Kanada, Hongkong, Tajwan oraz Japonia. Jak do tej pory Korea Południowa całkowicie zablokowała import ze Stanów Zjednoczonych, a Japonia, Hongkong i Tajwan wprowadziły regionalizację.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz