Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Grypa ptaków dotarła na fermy drobiu w Holandii

30 października 2020
Grypa ptaków dotarła na fermy drobiu w Holandii

Kolejny sezon z grypą ptaków w Polsce jest coraz bardziej prawdopodobny – twierdzą analitycy Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz. W czwartek rano agencja Reuters podała, że wirus grypy ptaków  został potwierdzony na holenderskiej fermie drobiu utrzymującej 35,7 tys. sztuk kurcząt rzeźnych. Jest to wysoce zjadliwa odmiana wirusa grypy ptaków. Sytuacja dla hodowców drobiu w Polsce i w całej Europie robi się więcej niż poważna.

Wirus „dotarł” na holenderską fermę drobiu zaledwie kilka dni po tym, jak znaleziono w Holandii martwe łabędzie, u których potwierdzono HPAI podtypu H5N8. Ferma zlokalizowana jest w środkowej Holandii - w mieście Altforst.  W okolicy znajduje się 25 innych ferm drobiu. Holenderskie władze przeprowadzają także testy na obecność grypy ptaków  w innych przedsiębiorstwach drobiarskich w promieniu 3 kilometrów. Przypomnijmy, że po tym jak w Holandii wykryto wirusa H5N8 u martwych łabędzi  rząd holenderski wydał nakaz utrzymywania drobiu wewnątrz budynków. Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz zdecydowanie sugeruje trzymanie ptactwa w zamknięciu także polskim hodowcom.

Holenderskie drobiarstwo jest przemysłem, który generuje w tym kraju miliard 600 milionów euro przychodów i zatrudnia około 10 tys. osób w 2000 gospodarstw. Holandia jest jednym z największych producentów mięsa drobiowego i jaj w UE oraz kluczowym eksporterem tych produktów wewnątrz Unii Europejskiej oraz na rynki państw  trzecich.

KIPDiP przewiduje, że w krótkim terminie należy się spodziewać  utrudnień w kontaktach handlowych z producentami z terenu wysokiego ryzyka w Holandii. Jeśli sytuacja epizootyczna w Holandii będzie się dalej pogarszać, to z uwagi na mocną pozycję Holendrów w produkcji i eksporcie drobiu i jaj, możemy niebawem mieć do czynienia z  istotnymi perturbacjami w podaży i handlu zagranicznym produktami drobiarskimi zarówno na terenie UE jak i w wymianie handlowej z krajami trzecimi. Z całą pewnością, już na tym etapie, na Holandię zostaną nałożone restrykcje eksportowe ze strony władz krajów trzecich, które często nie uznają zasady regionalizacji, a blokują eksport z całego kraju dotkniętego chorobą. Zdecydowanie lepiej funkcjonuje w takiej sytuacji rynek unijny ponieważ w przypadku handlu wewnątrzwspólnotowego obowiązuje zasada regionalizacji, czyli restrykcje są wprowadzane tylko w odniesieniu do obszarów dotkniętych ograniczeniami

Sytuacja epizootyczna w Europie staje się coraz bardziej niebezpieczna dlatego Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz apeluje do wszystkich producentów drobiu w Polsce o bezwzględne przestrzeganie zasad bioasekuracji i wdrożenie wszelkich rozwiązań w oparciu o dotychczasowe doświadczenia związane z HPAI w celu ograniczenia ryzyka przedostania się wirusa do gospodarstwa. Ostrzeżenia i apele do hodowców wystosowały także władze weterynaryjne innych europejskich krajów.

Przypominamy hodowcom drobiu  o obowiązujących środkach bioasekuracji określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 4 kwietnia 2017 r. w sprawie zarządzenia środków związanych z wystąpieniem wysoce zjadliwej grypy ptaków, wykaz nakazów i zakazów publikujemy w wydanym wcześniej komunikacie KIPDiP

Informujemy, że w krajach dotkniętych HPAI wdrażane są procedury zwalczające i ograniczające dalsze rozprzestrzenianie wirusa do czego zobowiązuje w takiej sytuacji prawo unijne, w tym ustanawiane są  obszary zapowietrzone i zagrożone wokół dotkniętych chorobą gospodarstw drobiarskich. Zasięg tych obszarów jest następujący: obszar zapowietrzony - o minimalnym promieniu 3 kilometrów wokół gospodarstwa; obszar zagrożony - o minimalnym promieniu 10 kilometrów wokół gospodarstwa (wraz z obszarem zapowietrzonym). Na obszarach tych stosuje się zaostrzone środki kontrolne, między innymi, ograniczenia w transporcie żywym drobiem, jajami wylęgowymi i produktami pochodzenia zwierzęcego. Warto zaznaczyć, że zgodnie z przepisami unijnego prawa ograniczenia w przemieszczaniu i handlu drobiem żywym oraz produktami drobiarskimi na terenie Unii Europejskiej podlegają zasadzie „regionalizacji”.

Zakres granic obszarów wysokiego ryzyka ustanowionych przez państwa członkowskie dotknięte HPAI publikowany jest i aktualizowany na bieżąco w decyzjach wykonawczych Komisji Europejskiej. Taką procedurę legislacyjną stosuje się w celu zapobieżenia niepotrzebnym zakłóceniom w wewnątrzwspólnotowej wymianie handlowej oraz uniknięcia wprowadzenia przez państwa trzecie nieuzasadnionych barier w handlu. W załącznikach do Decyzji KE określa się na poziomie Unii obszary zapowietrzone i zagrożone ustanowione w każdym z państw unijnych, w którym występuje HPAI oraz czas trwania ograniczeń w tych strefach. 

 

KIPDiP


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę