Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Gnocchi z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz parmezanem (3 mniejsze porcje)

5 kwietnia 2019
Gnocchi z suszonymi pomidorami, szpinakiem oraz parmezanem (3 mniejsze porcje)
Newseria Lifestyle

Składniki:

  • 1kg ziemniaków
  • ok.130g mąki (plus do podsypania)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 2 duże garście liści szpinaku (umytych i osuszonych)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów + 1 łyżka masła
  • ½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju z pestkami dyni OLE!
  • parmezan (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku + kilka gałązek do dekoracji

Sposób przygotowania

Ziemniaków nie obieramy, a jedynie dokładnie myjemy i gotujemy (najlepiej dzień wcześniej) w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obieramy je i przeciskamy przez praskę lub ugniatamy specjalnym tłuczkiem
do ziemniaków. Na drugi dzień lub po ostygnięciu do ziemniaków dodajemy mąkę, sól i jajko. Ugniatamy kulę. Myjemy i osuszamy liście szpinaku. Na patelni rozgrzewamy olej i masło. Wrzucamy posiekane szalotki. Dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Energicznie mieszamy. Dodajemy liście szpinaku. Chwilę smażymy, uważając aby nie spalić czosnku. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do szpinaku. Dodajemy tymianek. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym.

Ciasto na gnocchi oprószamy mąką i dzielimy na kilka kawałków. Robimy wałeczki. Ostrym nożem kroimy w poprzek na 1 - 1, 5 cm kawałki. Widelcem robimy wgłębienia na sos. Gotujemy w osolonej wodzie, aż do czasu wypłynięcia.

Sos na patelni przesuwamy na bok i wlewamy odrobinę masła. Smażymy gnocchi, aż staną się rumiane. Gnocchi łączymy ze szpinakiem.

Gotowe danie obficie posypujemy startym parmezanem.

 

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę