Najnowszy raport dotyczący światowej produkcji ekologicznej z danymi do 2015 roku został zaprezentowany na targach ekologicznych BIOFACH w Norymberdze w lutym br. W latach 2000-2015 globalny rynek ekologiczny wzrósł z 16,8 mld Euro do 76,7 mld Euro co oznacza wzrost o 355%.
Wiodącym rynkiem produktów ekologicznych były Stany Zjednoczone, bowiem jego wartość to 35,9 mld Euro, z rocznym przyrostem 11% w 2015 roku. Na drugim miejscu są Niemcy z rynkiem o wartości 8,6 mld Euro, potem Francja–5,5 mld Euro oraz Chiny–4,7 mld Euro. W 2015 roku przyrost sprzedaży większości czołowych rynków cechował dwucyfrowy wynik. Największe spożycie produktów ekologicznych na osobę było tradycyjnie w Szwajcarii–262 Euro, Danii-191 Euro oraz Szwecji–177 Euro. Dania miała też największy udział produktów ekologicznych w rynku spożywczym tj. 8,4%.
W 2015 roku pod uprawy ekologiczne na świecie przeznaczono 50,9 mln ha, co oznacza rekordowy roczny wzrost o 6,5 mln ha wobec 2014 roku. Największy globalny udział w eko areale ma Australia–22,7 mln ha, Argentyna–3,1 mln ha oraz USA-2 mln ha.
Największy udział ekologicznego areału wobec globalnego areału był w Oceanii 22,8 mln ha (45%), Europie 12,7 mln ha (25%) oraz Ameryce Łacińskiej 6,7 mln ha (13%). Największy udział eko areału wobec ogólnej powierzchni upraw kraju był w Księstwie Liechtenstein (30,2%), Austrii (21,3%) oraz Szwecji (16,9%). W 11 krajach ekologiczny areał obejmuje ponad 10% ziem rolnych.
Największa sprzedaż detaliczna produktów ekologicznych była w USA 47% wartości globalnej sprzedaży oraz w UE28–36%.
FAMMU/FAPA na podst.: Agra Facts No 12 - 17, Fibl