OPOLAGRA_2025

Gewurztraminer – smak orientu w kieliszku

4 czerwca 2025
Gewurztraminer – smak orientu w kieliszku

Jeśli mowa o aromatycznych, pełnych smaku winach, to nie sposób nie wspomnieć o prawdziwej perle winiarstwa, czyli winie Gewurztraminer. Trunek ten zachwyca bogatym i złożonym bukietem, który jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Sprawdź, co czyni to wino tak wyjątkowym i w towarzystwie jakich potraw czuje się najlepiej

Gewurztraminer – skąd wzięła się jego nazwa

Dość długa i trudna w wymowie nazwa tego trunku odzwierciedla jego złożoną historię i pochodzenie. Pierwszy człon "gewürz" pochodzi z języka niemieckiego i oznacza korzenie, co ma związek z głęboko korzennym aromatem tego wina. Natomiast "traminer" jest nazwą odmiany winorośli kojarzonej głównie z francuską Alzacją. Z tego powodu też wino Gewurztraminer jest nazywane także korzennym traminerem.

Gewurztraminer – jak smakuje

Niezwykła nazwa tego wina pasuje także do jego niezwykłego aromatu. A ten jest naprawdę bogaty. Doświadczony smakosz wyczuje tu między innymi nuty korzenne (należą do nich imbir, gałka muszkatołowa, cynamon i goździki), różane, miodowe, a także aromaty owoców cytrusowych (takich jak liczi lub pomarańcza) oraz kwiatowych (w tym bergamotki, geranium, jaśminu i pelargonii).

Gewurztraminer – jak smakuje 

Gewurztraminer – z jakimi daniami łączyć

Bogactwo smaków opisywanego wina sprawia także, że jest ono niezastąpionym towarzyszem podczas różnego rodzaju posiłków. Gewurztraminer doskonale odnajdzie się w towarzystwie między innymi:

Serów

Zarówno tych pleśniowych, jak i owczych oraz kozich.

Dań kuchni azjatyckiej

Z racji swoich korzennych nut, wino to pasuje do potraw kuchni wietnamskiej, indyjskiej, chińskiej i japońskiej.

Kuchni alzackiej

Pochodzenie zobowiązuje, dlatego też dania z rodzimego regionu także doskonale czują się w towarzystwie Gewurztraminera.

 

Inne połączenia

Jednak to nie jedyne potrawy, z którymi to korzenne wino doskonale smakuje. Warto parować ten trunek także z owocami morza, rybami, tofu oraz daniami z drobiu.

Gewurztraminer – jak podawać

Nasze wino najlepiej czuje się w tradycyjnych kieliszkach do białego wina lekko zwężających się ku górze. Pozwala to uniknąć rozproszenia aromatów, które w przypadku Gewurztraminera są jego niekwestionowanym znakiem rozpoznawczym. Jeśli chodzi o temperaturę, to warto dobrać ją do pożądanego efektu, i rodzaju wina, które chcemy podkreślić. Niższa temperatura podbije kwasowość i mineralność trunku, zaś wyższa uwolni słodycz i korzenny aromat zamknięte w butelce.

Gewurztraminer w koktajlach

Wino to stanowi także doskonałą bazę do różnego rodzaju koktajli. Jeśli więc lubisz nieoczywiste smaki, którymi możesz zaskoczyć gości, to przygotowaliśmy kilka wartych uwagi propozycji.

Winna róża

W tym wyjątkowo aromatycznym połączeniu nuty kwiatowe i cytrusowe doskonale się dopełniają. Ten kwiatowy, delikatnie słodki duet przypadnie do gustu amatorom orzeźwiających trunków i będzie gwiazdą każdego spotkania towarzyskiego

Składniki:

  • 100 ml półwytrawnego wina Gewurztraminer
  • 15 ml likieru różanego
  • 10 ml soku z limonki
  • 5 ml syropu z kwiatu bzu
  • 2 krople olejku różanego
  • Lód

Sposób przygotowania:

  1. W shakerze napełnionym lodem połącz wino, likier różany, sok z limonki i syrop z kwiatu bzu.
  2. Delikatnie wstrząsaj przez około 20 sekund, aż do całkowitego połączenia składników.
  3. Całość przefiltruj i wlej do schłodzonego kieliszka.
  4. Dodaj 2 krople olejku różanego na powierzchnię koktajlu.

Orientalny Spritz

Musujący klasyk w orientalnym wydaniu. Ten drink łączy w sobie intrygująco korzenne smaki z orzeźwiającą lekkością bąbelków. Idealny na długie letnie wieczory.

Składniki:

  • 75 ml wytrawnego wina Gewurztraminer
  • 50 ml wody gazowanej
  • 25 ml likieru z czarnego bzu
  • Plasterek świeżego imbiru
  • Kilka listków bazylii
  • Lód

Sposób przygotowania:

  1. Rozgnieć delikatnie plasterek imbiru z listkami bazylii i umieść je w kieliszku.
  2. Dodaj kostki lodu, następnie wlej wino i likier z czarnego bzu.
  3. Całość delikatnie zamieszaj.
  4. Dopełnij wodą gazowaną.

Cytrusowy Cooler

Ta propozycja jest niezastąpiona podczas upalnych letnich dni. Cytrusowe smaki w połączeniu z przyjemnie gazowaną wodą zapewniają soczyście smakowitą falę orzeźwienia.

  • 150 ml wina Gewurztraminer
  • 30 ml soku z yuzu (lub mieszanka soku z limonki i pomarańczy)
  • 15 ml syropu liczi
  • 2-3 liście mięty
  • Woda gazowana
  • Lód

Sposób przygotowania:

  1.  W kieliszku do wina delikatnie rozgnieć liście mięty.
    2. Połącz sok z yuzu z syropem z liczi i wlej je do naczynia.
    3. Dolej wino.
    4. Całość delikatnie wymieszaj.
    5. Pozostałe w kieliszku miejsce dopełnij wodą gazowaną.

Gewurztraminer włosko-niemiecki skarb

Jak widzisz nasz winny bohater naprawdę wart jest poznania i posmakowania. To wino, które swoimi korzennymi, owocowymi i kwiatowymi nutami opowiada odurzającą historię, obok której po prostu nie da się przejść obojętnie. Jego intensywny, głęboki smak może w pierwszej chwili onieśmielać, jednak zapewniamy, że warto dać mu szansę i pozwolić się oczarować tym niesamowitym aromatom.

 

oprac, e'red, ppr.pl


POWIĄZANE

Podczas spotkania Copa–Cogeca, UECBV oraz Europejskiego Okrągłego Stołu Zrównowa...

5 czerwca to nie tylko data w kalendarzu – to sygnał do działania. Światowy Dzie...

Taryfa w wysokości 50% to szybka przegrana we wzajemnym, transatlantyckim handlu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę