Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Fundacja Pro-Test zbadała pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

26 marca 2024
Fundacja Pro-Test zbadała pestycydy w pomidorach z Lidla i Biedronki

Po teście jabłek Fundacja Pro-Test przebadała pomidory. Okazuje się, że one również zawierają pozostałości pestycydów. I ponownie w pomidorach kupionych w Lidlu jest ich więcej niż w tych z Biedronki.

 Fundacja Pro-Test sprawdziła w badaniach w akredytowanym laboratorium zawartość ponad 540 pestycydów w pomidorach malinowych kupionych w dwóch największych sieciach handlowych: Lidlu i Biedronce.

To już drugi test – po teście jabłek – sprawdzający jakość warzyw i owoców w dwóch konkurujących ze sobą dyskontach, które od kilku tygodni prowadzą walkę na ceny. Czy oprócz tego, że Lidl i Biedronka dbają o niskie ceny, pamiętają też o jakości oferowanych produktów? Fundacja Pro-Test postanowiła sprawdzić to w laboratorium.

Kraj pochodzenia badanych pomidorów to Polska. Na zlecenie Fundacji Pro-Test laboratorium sprawdziło w nich zawartość pozostałości pestycydów. Co się okazało? W pomidorach z Lidla znajdowały się pozostałości trzech pestycydów, a w pomidorach z Biedronki – jednego.

Wykryte ilości pestycydów mieściły się w obowiązujących normach. Trzeba jednak pamiętać, że w wielu innych składnikach naszej codziennej diety również znajdują się pozostałości pestycydów. Łącznej ilości tych toksycznych związków, spożywanej przez nas każdego dnia, nie sposób oszacować i nie sposób przewidzieć, jak wpływa na nasze zdrowie. 

Naukowcy nie znają również skutków współoddziaływania między sobą różnych pestycydów. A jak widać, w samych pomidorach związków może być kilka. Taka mieszanka może wpływać na nasz organizm inaczej niż pojedyncze substancje. Dlatego warto trzymać się zasady: im mniej pestycydów w tym, co jemy, tym lepiej.

Pomidory z takimi ilościami pestycydów, jakie wykryła Fundacja Pro-Test, nie spełniałyby natomiast norm, gdybyśmy mieli do czynienia z warzywami ekologicznymi.

Wyniki testu są dostępne na stronie fundacji: www.pro-test.pl.

Celem testów publikowanych przez Fundację Pro-Test jest podniesienie świadomości konsumenckiej i wyposażenie konsumentów w niezależną wiedzę na temat jakości produktów, niezbędną do podejmowania decyzji zakupowych. Z drugiej strony badania wpływają na polepszenie jakości produktów, ponieważ producenci i sieci sklepów mogą zobaczyć, jak wypadają na tle konkurencji i stale polepszać jakość oferowanych przez siebie warzyw i owoców.

 

Fundacja Pro-Test niebawem opublikuje wyniki badań kolejnych produktów.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Rolnictwo to troska o zdrowe plony, czystą wodę i żyzną glebę. Stosowanie nawozó...

Niemcy coraz mocniej naciskają na jak najszybsze zawarcie umowy o wolnym handlu ...

10 listopada weszły w życie przepisy ustawy Prawo Komunikacji Elektronicznej, kt...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę