Amerykańska spółdzielnia mleczarska United Dairymen of Arizona (UDA) będzie współpracować z FrieslandCampina, aby wprowadzić laktoferynę na rynek. To partnerstwo pomoże wytworzyć 10 ton laktoferyny rocznie i obie firmy postrzegają to jako okazję do dalszej współpracy.
– Współpraca z FrieslandCampina była dla naszej firmy zaszczytem. Jesteśmy bardzo dumni z naszych rolników za ich zaangażowanie w opiekę nad zwierzętami, bez których nie uzyskalibyśmy tak wysokiej jakości mleka – powiedział Keith Murfield, Dyrektor Generalny UDA. – Farmy mleczarskie UDA cieszą się od dawna świetną reputacją w zakresie stałej podaży mleka, która będzie korzystna dla nowego joint venture w nadchodzących latach.
– Jesteśmy podekscytowani nowym partnerstwem ze względu na wspólne wartości, historię i strukturę naszych firm i jest to zgodne z naszymi strategicznymi ambicjami dotyczącymi laktoferyny. Nasza technologia i bogate doświadczenie, w połączeniu z wysokiej jakości mlekiem UDA, zapewnią produkt, który spełnia światową jakość i wymogi prawne dotyczące żywienia we wczesnych latach życia – powiedziała Kathy Fortmann, Prezes FrieslandCampina Ingredients. FrieslandCampina spodziewa się wkrótce ogłosić kolejne plany zwiększenia mocy laktoferyny.
Laktoferyna jest naturalnie obecna zarówno w mleku krowim jak i mleku ludzkim. Liczne badania wykazały kilka potencjalnych korzyści zdrowotnych laktoferyny, w tym działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Laktoferyna jest specjalnym składnikiem żywienia we wczesnym okresie życia.
Forum Mleczarskie