Jeden z największych producentów artykułów mleczarskich w Europie, FrieslandCampina, zakończy produkcję proszków w dwóch holenderskich zakładach w Dronrijp i Gerkesklooster. W wyniku tej decyzji od 1 kwietnia 2022 r. zostanie zamknięty zakład w Dronrijp. Z kolei instalacja do produkcji serwatki i mleka w proszku w Gerkesklooster zostanie zlikwidowana 15 stycznia 2021 r. Gerkesklooster będzie kontynuował produkcję serów. Zaprzestanie produkcji proszku w obu lokalizacjach spowoduje zwolnienie 57 osób.
Obie decyzje wpisują się w przyspieszenie strategii FrieslandCampina „Nasz cel, nasz plan”, ogłoszonej 10 listopada, której celem jest m.in. ograniczenie nadwyżki mocy produkcyjnych poprzez zamykanie zakładów lub przenoszenie wielkości produkcji. Zaprzestanie działalności w Dronrijp i Gerkesklooster wpisuje się w tę strategię i przyczyni się do zapowiadanych oszczędności.
Produkcja proszku w Gerkesklooster służyła jako awaryjny zakład przetwórstwa mleka na wypadek awarii w innym miejscu. Produkty w proszku wytwarzane w Dronrijp były stosowane w żywieniu niemowląt, żywieniu medycznym i żywieniu sportowców.
Zakład w Dronrijp jest częścią sieci produkcyjnej FrieslandCampina Ingredients a Gerkesklooster częścią FrieslandCampina Dairy Essentials.
Herman Ermens, prezes FrieslandCampina Ingredients skomentował to następująco: – Nasza planowana decyzja o zaprzestaniu produkcji proszku w Dronrijp została podjęta po dokładnym rozważeniu. Przyjrzeliśmy się obecnym mocom produkcyjnym i przyszłym zmianom na rynku. Mam świadomość, że ta decyzja będzie miała duży wpływ na pracowników i oczywiście zapewnimy im odpowiednie wsparcie w tym procesie.
Forum Mleczarskie