Rolnictwo ekologiczne rozwija się we Francji bardzo wyraźnie. W 2018 r. pięć tysięcy nowych gospodarstw uzyskało certyfikaty ekologiczne. Ogółem w całej Francji w rolnictwie ekologicznym funkcjonuje 41 600 gospodarstw, co stanowi 9,5% wszystkich. Powierzchnia rolnicza przeznaczona dla rolnictwa ekologicznego osiągnęła prawie 5 mln akrów tj. 7,5% użytkowej powierzchni rolniczej. Stanowiło to 17% wzrost gruntów wykorzystywanych w rolnictwie ekologicznym w porównaniu z 2017 r.
Konwersja gospodarstw rolnych na ekologiczne rozkwita, aby zaspokoić silny popyt konsumentów. Dla przykładu w 2018 r. kury nioski w hodowlach ekologicznych stanowiły 13,3% krajowej sumy. Francuskie regiony Occitanie, Auvergne-Rhône-Alpes i Nouvelle Aquitaine były trzema największymi regionami pod względem liczby producentów ekologicznych w 2018 r.
Jak wynika ze statystyk prawie 5% żywności spożywanej we francuskich domach to organiczne produkty rolne. W 2018 r. rynek wzrósł o 15% i osiągnął 9,7 mld euro.
Konsumpcja organiczna rozwija się we wszystkich rodzajach produktów. 69% produktów ekologicznych spożywanych we Francji jest produkowanych w kraju. Rola dużych dystrybutorów umacnia się osiągając 49% udziału w rynku. Sklepy specjalistyczne stanowią 34% sprzedaży, a 12% to sprzedaż bezpośrednia dla konsumentów.
Wreszcie francuski rynek ekologiczny jest drugim w Unii Europejskiej, wart 9,8 mld euro.
Forum Mleczarskie