Aby w przyszłości sprzedawać więcej organizacje apelują do rolników o solidarne obniżenie produkcji mleka, aby nie doszło do załamania cen. Jak donosi portal ouest-france.fr sytuacje związane z wylewaniem mleka mają już miejsce w Normandii i Bretanii. Problem dotyczy zwłaszcza lokalnych producentów takich rarytasów serowych jak Brie, Neufchâtel, Munster, Rocamadur czy Reblochon. Sytuacja ma bezpośredni związek z zamknięciem restauracji i targowisk wskutek COVID-19.
Zwiększona ilość surowca powoduje szybkie spadki cen odtłuszczonego mleka w proszku, który tradycyjnie jest sposobem na ucieczkę od nadwyżek mleka. W ciągu pół roku cena OMP spadła z 2 600 euro do 2 000. Problem oczywiście nie dotyczy tylko mleka i serów, ale wielu innych produktów rolnych, na które popyt w gastronomii wygasł. Francuscy rolnicy, rozmówcy portalu ouest-france.fr mówią o katastrofalnej sytuacji zwłaszcza w segmencie serów premium ze znakiem ChNP (Chronionej nazwy Pochodzenia).
Problem mają również więksi przetwórcy mleka z Francji i Niemiec, gdyż to oni sprzedawali bardzo znaczące ilości produktów mleczarskich do gastronomii we Włoszech.
Organizacje we Francji apelują do swoich członków o zmniejszanie produkcji, a z regionu Cantal nadeszło nawet zobowiązanie do zmniejszenia produkcji o 8%. Wszystko po to, aby tylko nie było gorzej.
Forum Mleczarskie