Przed nami dyskusja o zmianach w Funduszu Promocji Owoców i Warzyw– ściślej o zabraniu 15% prywatnych środków producentów owoców, warzyw i ziemniaków, i przeznaczenia ich, zgodnie z życzeniem organizacji pszczelarskich, na promocję miodu i produktów pszczelich. Warto by producenci wiedzieli więcej o skali promocji realizowanej przez organizacje branżowe sektora ogrodniczego- informuje Witold Boguta, Prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Słowo „dyskusja” brzmieć może myląco. Być może bezpośrednio zainteresowani (właściciele) nie będą pytani, a finał dyskusji nastąpi już na najbliższym posiedzeniu sejmowej Komisji Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
A jak wyglądają działaniach organizacji branżowych sektora ogrodniczego w zakresie promocji i na temat wykorzystania środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Rośnie konsumpcja gatunków, które promowane są w sposób systematyczny i systemowy. Borówka wysoka, szerzej owoce jagodowe, warzywa ciepłolubne, są najdłużej promowane. Jest w tym potwierdzenie przyjętego sposobu działania i na pewno wielka zachęta do promocji jako takiej. Oczywiście na końcowy wynik składa się wiele elementów. Musi być inicjatywa i dobry pomysł na projekt, potem duże zaangażowanie i mądra ewaluacja. To warunki konieczne sukcesu, jednak nie jedyne, by realizować projekty wieloletnie, integrujące coraz więcej gatunków i każdego roku oceniane jako efektywniejsze
mówi Witold Boguta, przewodniczący Komisji Zarządzającej FPOiW.
Rośnie liczba beneficjentów Funduszu. Z jednej strony cieszy ta chęć angażowania się i działania coraz większej liczby podmiotów, z drugiej strony wiadomo, że to rozprasza środki. Stąd założenie Komisji by projekty realizowane dla wielu gatunków, przez wiele podmiotów, zwykle całoroczne, wspierać mniejszymi, które je uzupełniają. Corocznym wyzwaniem jest skoordynowanie tych inicjatyw. Tak by tworzyć synergie i nie doprowadzić do sytuacji, w której każdy idzie w swoją stronę
wyjaśnia Prezes Boguta.
oprac, e-mk, ppr.pl na podst źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw