W zakończonym z dniem 31 czerwca 2016 roku sezonie, największa na świecie spółdzielnia mleczarska–nowozelandzka Fonterra, zwiększyła zysk netto w skali roku o 74%.
Główny wpływ na poprawę wyniku miały redukcja kosztów oraz zwiększenie skupu i przetwórstwa. To pozwoliło firmie zwiększyć zysk do 810 mln NZD (wobec 466 mln NZD z ubiegłego sezonu) pomimo niższych cen mleka i spadku sprzedaży.
W skali całego sezonu 2015/2016 (lipiec/czerwiec) sprzedaż Fonterry spadła o 9% do 17,2 mld NZD, natomiast koszty sprzedanych towarów, na które w większości składają się koszty surowca, zmniejszyły się o 13% do 13,6 mld NZD.
Zdaniem prezesa Fonterry, sezon 2015/2016 był bardzo trudny dla producentów ze względu na spadek cen mleka. Przyszłość jednak napawa optymizmem gdyż po osiągnięciu najniższego poziomu cen są szanse na ich ponowny wzrost.
Obecnie wobec zmniejszającej się ilości surowca na świecie i stabilizacji popytu spółdzielnia podniosła cenę skupu kilograma suchej masy mlecznej o 0,5 NZD do 5,25 NZD/kg.
FAMMU/FAPA na podst.: Fonterra.com, Reuters