Firmy cukrownicze zwiększają eksport, aby zwolnić magazyny pod spodziewaną, rekordową tegoroczną produkcję cukru - oceniają eksperci Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
W ciągu trzech kwartałów 2016 r. eksport cukru wyniósł 351 tys. ton, w tym 211 tys. ton do UE.
"Podmioty sektora eksportują duże ilości, aby zmniejszyć zapasy i zwolnić powierzchnię magazynową pod dużą produkcję w kampanii 2015/2016" - piszą eksperci.
A tegoroczna produkcja może być wyjątkowo dobra. IERiGZ ocenia, że jeśli w dalszej części kampanii utrzymają się korzystne warunki pogodowe, to produkcja cukru w Polsce może wynieść 2.000-2.100 tys. ton, wobec 1.465 tys. ton w poprzednim sezonie.
Na rynku UE największymi odbiorcami naszego cukru były Niemcy, Litwa, Łotwa, Włochy, Grecja oraz Węgry.
Spośród spoza UE największe ilości cukru sprzedano do Izraela, Gruzji oraz do Rosji i Kazachstanu.
(PAP)