Figi są źródłem m.in. wapnia, potasu, magnezu, błonnika oraz wielu witamin. Świeże owoce dostępne są w okresie od czerwca do września, jednak przez cały rok w sklepach kupić można figi suszone, które w 100g zawierają więcej wartościowych składników niż ich świeże odpowiedniki. Co ważne figi marki HELIO Natura wyróżnia naturalny kształt, smak i mięsistość.
Suszone figi HELIO Natura to smaczna i pożywna przekąska w ciągu dnia, która sprawdzi się podczas górskich wycieczek i jako uzupełnienie organizmu w węglowodany po intensywnej jeździe na nartach czy desce snowboardowej. Suszone figi to również bogactwo błonnika. W 100g fig znajduje się go więcej niż w tej samej ilości suszonych śliwek, znanych ze swoich właściwości oczyszczających. Ponadto figi są bogate w białko roślinne i składniki mineralne. Zawarty w nich potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego i mięśni, a także wspomaga utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Natomiast żelazo pomaga m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
W kuchni suszone figi stanowią wspaniały dodatek do wielu ciast i deserów idealnie wpisujących się w karnawałowy nastrój. Warto również dodać je do sałatek czy spróbować połączenia z serem camembert lub fetą (np. w formie koreczków czy kanapeczek). To pyszna i elegancka przystawka, która zrobi wrażenie nawet na najbardziej wybrednych gościach.
Suszone figi HELIO Natura stanowią doskonały zamiennik niezdrowych słodyczy w codziennej diecie. Ze względu na niski indeks glikemiczny mogą być również spożywane przez diabetyków. Nie zawierają substancji konserwujących, dzięki czemu zachowują oryginalny zapach i smak. Figi suszone HELIO Natura wyróżniają się dodatkowo naturalnym kształtem i mięsistością, które dodają im nie tylko walorów estetycznych, ale i sprawiają, że z każdym kolejnym kęsem mamy ochotę na jeszcze więcej.
Figi suszone HELIO Natura dostępne są w opakowaniu 150g, w cenie około 7-9 złotych.
Przepis na sałatkę z suszonymi figami, rukolą i serem feta
Składniki:
6 – 8 suszonych fig HELIO Natura
100 g sera feta
2-3 garści rukoli
garść płatków migdałowych HELIO
3-4 łyżki oliwy z oliwek
ocet balsamiczny
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię wsypać garść płatków migdałowych i prażyć (często mieszając) do momentu aż płatki uwolnią swój aromat i zmienią kolor na lekko złocisty. Gotowe płatki przełożyć do miseczki.
Na talerzu ułożyć umytą i osuszoną rukolę, którą należy posypać połową płatków migdałowych, a następnie ułożyć przekrojone suszone figi i drobno pokruszony ser feta.
Tak przygotowaną sałatkę skropić oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i przyprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Na wierzch posypać pozostałe płatki migdałowe.
Newseria Lifestyle