Podsekretarz stanu Ryszard Zarudzki uczestniczył w XI edycji Festiwalu Smaku. Ta jedna z najbardziej smakowitych i prestiżowych imprez kulinarnych w województwie kujawsko-pomorskim odbyła się w Grucznie 20 i 21 sierpnia.
Założeniem Festiwalu Smaku jest odkrywanie bogactwa kulinarnego, kultury stołu oraz rękodzieła. Do Gruczna przyjechali smakosze ze wszystkich regionów Polski, jak również goście z zagranicy, którzy chcieli poznać tradycje kulinarne Kujaw, Pomorza i całej Polski. W tym roku swoje wyroby prezentowało ponad 150 wystawców. Na stoiskach dominowały miody, sery, wędliny i pieczywo, a także alkohole.
Odwiedzający mogli posmakować różnych odmian miodu, wędlin, win i powideł. Wśród serów królowały kozie. Natomiast producenci z gór częstowali oscypkami, bryndzą i buncem. Na stoiskach znaleźć można było nie tylko specjały polskiej kuchni, ale też m.in. chałwę z Turcji czy herbatę z Azerbejdżanu.
W trakcie festiwalu twórcy i producenci nie tylko prezentowali, ale i sprzedawali swoje wyroby.
Imprezie towarzyszyły występy artystyczne i koncerty.
MRiRW