W ostatni weekend wakacji, jak co roku Opolskim Rynkiem zawładnęli specjaliści od kulinarnych uniesień. Podczas trwającego trzy dni Festiwalu Opolskich Smaków opolanie mieli okazję degustować dania kuchni tradycyjnej, orientalnej czy regionalnej.
Sobotnie południe opanowane zostało przez Mięsną Arenę, która dla mieszkańców Opola przygotowała 800-kilogramowego byka oraz rekordowo długą kiełbasę salami. Pracownicy Oddziału Terenowego ARR częstowali opolan zdrowymi marchewkami oraz soczystymi jabłkami. Wpisując się w charakter imprezy, OT ARR przeprowadził konkurs pod hasłem „Polskie hity eksportowe: marchew, jabłko, drób i mleko na opolskich talerzach”.
Pierwszą nagrodę otrzymała Teresa Kern z Walec za roladki z farszem jabłkowo-marchewkowym z kluseczkami marchewkowymi w sosie śmietanowym , drugie miejsce zajęła Bogusława Szpak, która pochwaliła się serem podpuszczkowym dojrzewającym z dodatkiem soku marchewkowego, który został podany z cydrem (warto przy tej okazji dodać, że wszystko pochodziło z własnego gospodarstwa), trzecie miejsce przypadło Monice Durmaj z Przylesia za pierożki drożdżowe z nadzieniem oraz sosem czosnkowym.
Wyróżnienie otrzymał również okazały deser w postaci musu z zastosowaniem jabłka, marchwi oraz mleka wykonany przez Marię Nowak z Obórek. Wszystkim Paniom gratulujemy pomysłów oraz wykonania.
ARR