W sobotę, 25 września br., na terenie Gminnego Ośrodka Kultury w Przygodzicach, odbył się Festiwal Karpia – impreza mającą na celu promocję produktu lokalnego jakim jest karp oraz działalność gospodarstw rybackich. Organizatorem wydarzenia była Wielkopolska Izba Rolnicza przy wsparciu Związku Producentów Ryb oraz Gminy Przygodzice. W ramach Festiwalu odbyły się zawody wędkarskie, konferencja dotycząca gospodarki wodnej oraz biesiada karpiowa połączona z degustacją potraw z karpia.
Miejsce organizacji wydarzenia wybrano nieprzypadkowo. Walorem Gminy Przygodzice jest kompleks Stawów Przygodzickich, na który składa się około 70 stawów rybnych o łącznej powierzchni około 730 ha. Obszar ten znajduje się w granicach parku krajobrazowego „Dolina Baryczy".
Festiwal Karpia rozpoczął się konferencją pn. Karp w gospodarce oraz wpływ zbiorników wodnych na retencję i ochronę przeciwpowodziową. Wyzwania gospodarki stawowej w Województwie Wielkopolskim. Konferencja skierowana była do właścicieli stawów rybackich, przedstawicieli samorządów oraz rolników gospodarujących w bezpośrednim sąsiedztwie rzek. W spotkaniu wzięli udział m.in. Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski, Prezes Związku Producentów Ryb Marek Trzcieliński, Wójt Gminy Przygodzice Krzysztofa Rasiak oraz przedstawiciel Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie Nadzór Wodny w Ostrzeszowie Paweł Miszkieło.
Prezes Związku Producentów Ryb scharakteryzował gospodarkę rybacką w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem Południowej Wielkopolski. Mówił o znaczeniu stawów rybackich dla ochrony przeciwpowodziowej. W kontekście Stawów Przygodzickich zwrócił uwagę na brak regularnych konserwacji i pogłębiania cieków wodnych. Drożność rzek, w tym regionie, szczególnie rzeki Barycz i jej dopływów, ma ogromne znaczenie w prowadzeniu gospodarski rybackiej na stawach. Bez tych działań stawy rybackie przestaną także spełniać swoją funkcję przeciwpowodziową.
Następnie Dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Przygodzicach Robert Kaczmarek przestawił prezentację dotyczącą walorów przyrodniczych stawów przygodzickich, do której tłem były przepiękne fotografie ukazujące piękno tych terenów.
Paweł Miszkieło reprezentujący Wody Polskie, w swojej wypowiedzi odniósł się do wystąpienia Prezesa ZPR i zapewnił, że prace konserwatorskie na rzece Barycz i jej dopływach są prowadzone w miarę możliwości finansowych. Zwrócił uwagę, że w przypadku rzeki Barycz, w podejmowaniu prac konserwatorskich przeszkadzają organizacje ekologiczne.
Prezes Wielkopolskiej Izby Rolniczej Piotr Walkowski wskazał na problem zalewania gruntów rolnych znajdujących się w sąsiedztwie Baryczy. Niedrożność rzeki powoduje, że na tych terenach, corocznie wiosną i jesienią, tworzą się zastoje wodne, które uniemożliwiają wykorzystanie rolniczo pól i łąk. Wielkopolska Izba Rolnicza wielokrotnie interweniowała w tej sprawie, wcześniej w WZMiUW, a obecnie w Regionalnym Zarządzie Gospodarki Wodnej we Wrocławiu. W podobnym tonie wypowiadali się rolnicy oraz przedstawiciele Gminnych Spółek Wodnych, którzy apelowali o sprawniejsze przeprowadzanie działań konserwatorskich i naprawczych na rzekach i ciekach wodnych.
Wójt Gminy Przygodzice Krzysztof Rasiak, podsumowując konferencję, zapewnił że wnioski ze spotkania zostaną opracowane w formie stanowiska i przekazane do podmiotów odpowiedzialnych za zarzadzanie wodami na tym terenie. Zaznaczył także, że konieczne jest zorganizowanie dalszych, roboczych spotkań z przedstawicielami Wód Polskich, w celu wypracowania rozwiązania problemu rzeki Barycz.
Część biesiadna Festiwalu Karpia rozpoczęła się od rozstrzygnięcia konkursu na najlepszą potrawę z karpia. W ramach konkursu przygotowane zostało pięć potraw, które po ocenie przekazane zostały do degustacji wśród publiczności. Uczestnikami konkursu były KGW Sobótka, KGW Wtórek, Stowarzyszenie QUATRO, KGW Nowe Skalmierzyce oraz KGW Zmysłowo.
Największą atrakcją degustacji był tzw. karp na stojąco z warzywnym farszem, nie zabrakło również karpia pieczonego oraz zup na wywarze z karpia. Słodkim akcentem był tort w kształcie karpia, przygotowany przez Stowarzyszenie QUATRO.
źródło: Wielkopolska Izba Rolnicza