Jaja wskazane w ostrzeżeniu Głównego Inspektora Sanitarnego jako skażone Salmonellą zostały wycofane ze sklepów DINO - poinformowało w piątek wieczorem w komunikacie biuro prasowe spółki Fermy Drobiu Woźniak.
Firma zwróciła uwagę, że ostrzeżenie GIS dotyczy konkretnych produktów z konkretnej sieci, a nie całej partii jaj.
"(...) wymienione produkty zostały już wycofane z sieci DINO. Żadnego z poniższych produktów nie ma już na półkach. Szybka reakcja była możliwa dzięki współpracy ze służbami sanitarnymi, weterynaryjnymi i partnerem handlowym" - podkreślono w komunikacie.
Poinformowano, że decyzje te zostały wprowadzone w związku z nowymi rygorystycznymi procedurami kontroli jakości. "Działania te mają charakter profilaktyczny w celu ochrony zdrowia i bezpieczeństwa konsumentów" - wskazała spółka. Firma dodała, powołując się na Głównego Lekarza Weterynarii, że obróbka termiczna jaj (gotowanie, pieczenie w innym produkcie, smażenie) gwarantuje całkowite unieszkodliwienie bakterii Salmonella.
Główny Inspektor Sanitarny poinformował w piątek, że stwierdzono obecność bakterii Salmonella enteritidis w trzech partiach jaj. GIS ostrzegł, że ich spożycie jest potencjalnie groźne dla zdrowia.
W opublikowanym ostrzeżeniu Inspekcja podała, że zakażone salmonellą jaja pobrane zostały do badań w sklepach sieci DINO Polska S.A.
Chodzi o jaja oznaczone jako "Super jaja 10 sztuk, rozmiar M", które mają kod na skorupce jaja: 3PL30051328 i datę minimalnej trwałości do 03.12.2016 oraz kod 3PL30101312 i datę minimalnej trwałości do 05.12.2016 oraz 06.12.2016. Bakterie stwierdzono także w jajach oznaczonych jako "Jaja średnie M 30 sztuk" o kodzie na skorupce 3PL08101301, mające datę minimalnej trwałości do 03.12.2016.
GIS o wynikach badań poinformował Inspekcję Weterynaryjną w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta.
Wyjaśniono, że wszystkie jaja zostały wyprodukowane przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. Firma poinformowała natomiast Inspekcję, że podjęła szereg działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa jaj wprowadzanych przez nią do obrotu.
Salmonellozy to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe. Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Salmonellozy mogą być skutecznie leczone.
(PAP)