W dniu 27.01.2016 r. dzieci z sołectwa Lubień odkrywały tajemnice, jakie skrywa najsmaczniejsza kuchnia polska. Zajęcia edukacyjne zorganizował Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wielkopolskim, by przyjrzeć się wyborom kulinarnym dokonywanych przez młodych Lubuszan i wskazać produkty, z których sami będą komponować swoje posiłki codziennie, aby dzięki tym decyzjom dostarczyli swojemu organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych i mieli świadomość, jak ważne jest prawidłowe i zdrowe odżywianie.
Celem warsztatów była promocja produktów rolno-spożywczych, ze szczególnym uwzględnieniem produktów ekologicznych, oraz kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.
Przedstawiciele Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp. z Sekcji Informacji i Promocji Lech Górnik i Barbara Białek, przygotowali dla dzieci wiele atrakcji. Zajęcia edukacyjne rozpoczynały się krótka bajką, gdzie dzieci oraz ich rodzice mogli zapoznać się z definicją witamin i z korzyściami ich spożywania każdego dnia. Podczas zajęć zorganizowano również warsztaty kulinarne, w trakcie których dzieci m.in. przygotowywały ekologiczne śniadanko, gdzie dzieci same przygotowywały prawdziwe masło, kanapeczki z twarożkiem i warzywami, a także domowymi konfiturami, przygotowywały sok z naturalnych owoców i warzyw..
Uczniowie podeszli do zadania z wielkim zaangażowaniem. Na zakończenie pracownicy Oddziału Terenowego ARR w Gorzowie Wlkp. przygotowali quiz na temat znajomości programu zasad zdrowego odżywiania, znajomości zdrowych, ekologicznych produktów i ich korzyści dla dzieci w nim uczestniczących. W nagrodę za bardzo dobre odpowiedzi dzieci otrzymały upominki.
Spotkanie służyło promocji programu prospołecznych realizowanych przez ARR i spotkało się z uznaniem ze strony uczestników. Świadczy o tym prośba o zorganizowanie kolejnego przedsięwzięcia zachęcającego do spożywania owoców i warzyw, a tym samym zmiany nawyków żywieniowych wśród najmłodszych.
ARR