Ptak_Waw_CTR_2024
Green Gas Poland

FAO-w lutym 2016 r . stabilne ceny żywności, ale oleje podrożały

21 marca 2016
FAO-w lutym 2016 r . stabilne  ceny żywności, ale oleje podrożały

W lutym br. 2016 roku comiesięczny indeks światowych cen żywności FAO był dość stabilny. Indeks wskazujący na miesięczne zmiany cen dla koszyka produktów żywnościowych (zboża, oleje, nabiał, mięso i cukier) dla lutego br. był na poziomie średnio 150,2 punktów wobec 150,0 pkt. w styczniu’2016, czyli zmniejszył się nieznacznie o 0,2 pkt. wobec stycznia.

Przez 1 rok tj. wobec lutego 2015 roku (wówczas poziom: 175,8 pkt.) indeks zmniejszył się o 25,6 pkt. tj. o 14,5%. Oznacza to czwarty z rzędu miesiąc spadku indeksu (tym razem przyhamowanie) poprzedzonych dwoma miesiącami wzrostów (wrzesień’15-październik’15).

Wcześniej dziewięć miesięcy z rzędu ceny spadały (grudzień’14-sierpień’15). W skali miesięcznej indeksowane produkty utrzymywały przeciwne trendy: zboża, artykuły mleczarskie oraz cukier potaniały, a mięso i oleje podrożały.

W lutym 2016 roku indeks cen olejów roślinnych FAO był na poziomie 150,3 pkt. wobec 139,1 w styczniu 2016 r., czyli był wyższy o 11,2 pkt. (lub +8%) oraz wobec 156,6 pkt. w lutym 2015 roku. Oznacza to również najwyższą wartość od czerwca poprzedniego roku.

FAMMU/FAPA na podst.: FAO


POWIĄZANE

Nie ma turów jest Turvita w dolinie Liwca Twaróg jest tym światowym wyróżnikiem,...

Opłaty pobierane od wpłat dokonanych w placówkach Poczty Polskiej na rzecz organ...

Zgodnie z art. 17 ust. 7 Traktatu o Unii Europejskiej Rada, stanowiąc za wspólny...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę