W listopadzie 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,4%, spadając do 171,3 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 10,4%.
Po trzech miesiącach podwyżek pojawił się niewielki spadek, na co wpływ miała dużej mierze silna przecena cukru.
W listopadzie zboża straciły 0,6% (powodem tego były silny dolar i duża podaż ziarna), a indeks mięsa obniżył się o 0,2% (taniała baranina, wieprzowina i drób, drożała zaś wołowina).
Z kolei oleje zyskały aż 4,5% (podrożał przede wszystkim olej palmowy ze względu gorsze, niż oczekiwano, wyniki produkcyjne w Południowo-Wschodniej Azji), a indeks produktów mleczarskich wzrósł o 1,9% (drożało głównie pełnotłuste mleko w proszku i w mniejszym stopniu masło).
Natomiast indeks cukru FAO spadł w listopadzie o 8,9% do 287,1 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 39,1%. To pierwszy spadek po półrocznej, sukcesywnej podwyżce. Powodów tych spadków należy upatrywać w osłabieniu reala wobec dolara, co zachęcało Brazylijczyków do eksportu, również wyniki kampanii cukrowniczej w tym kraju poprawiły się, co powodowało spadki cen.
FAPA/FAMMU na podst. FAO