Ptak_Waw_CTR_2024

FAO – w listopadzie potaniały żywność i cukier

21 grudnia 2016
FAO  – w listopadzie potaniały żywność i cukier

W listopadzie 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,4%, spadając do 171,3 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 10,4%.

Po trzech miesiącach podwyżek pojawił się niewielki spadek, na co wpływ miała dużej mierze silna przecena cukru.

W listopadzie zboża straciły 0,6% (powodem tego były silny dolar i duża podaż ziarna), a indeks mięsa obniżył się o 0,2% (taniała baranina, wieprzowina i drób, drożała zaś wołowina).

Z kolei oleje zyskały aż 4,5% (podrożał przede wszystkim olej palmowy ze względu gorsze, niż oczekiwano, wyniki produkcyjne w Południowo-Wschodniej Azji), a indeks produktów mleczarskich wzrósł o 1,9% (drożało głównie pełnotłuste mleko w proszku i w mniejszym stopniu masło).

Natomiast indeks cukru FAO spadł w listopadzie o 8,9% do 287,1 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 39,1%. To pierwszy spadek po półrocznej, sukcesywnej podwyżce. Powodów tych spadków należy upatrywać w osłabieniu reala wobec dolara, co zachęcało Brazylijczyków do eksportu, również wyniki kampanii cukrowniczej w tym kraju poprawiły się, co powodowało spadki cen.

FAPA/FAMMU na podst. FAO


POWIĄZANE

Obecnie 29,7% konsumentów regularnie kupuje w promocjach 20-40% żywności. Główni...

Zyskuje rynek najmu długoterminowego [RAPORT EFL] Pomimo rozwoju różnych środków...

W październiku odbyło się spotkanie zorganizowane przez Copa-Cogeca, w którym uc...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę