W lipcu 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,8%, spadając do 161,9 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były niższe o 1,4%. Po sześciu miesiącach podwyżek z rzędu przyszła korekta cen żywności.
To przede wszystkim skutek przecen zbóż i olejów, a także relatywnie niewielki podwyżek innych grup produktów. W lipcu najsilniej potaniały zboża, indeks produktów mleczarskich zyskał zaś najwięcej. Indeks zbóż spadł o 5,6% (taniała mocno kukurydza w USA, gdzie poprawiły się warunki pogodowe; straciła także pszenica głównie za sprawą dużej podaży z rejonu Morza Czarnego; podrożał za to nieco ryż), olejów obniżył się o 2,8% (dalej taniał olej palmowy, który jest obecnie najtańszy od pięciu miesięcy; spadły też ceny olejów z soi, słonecznika i rzepaku).
Indeks mięsa zyskał 1,3% (drożały wszystkie gatunki, najbardziej wieprzowina), a produkty mleczarskie podrożały o 3,2% (drożał cały asortyment, najmocniej masło).
Z kolei indeks cukru FAO wzrósł w lipcu o 1% do 278,7 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 53,8%. Tempo wzrostu mocno osłabło, w poprzednich miesiącach było dwucyfrowe. Przyczyn tego wyhamowania podwyżek należy upatrywać głównie w sytuacji w Brazylii, gdzie real umocnił przez miesiąc o 4% wobec dolara, co ograniczyło eksport. Światowy bilans cukru, który ma zamknąć się deficytem, przemawia za podwyżkami.
FAPA/FAMMU na podst.: FAO