W grudniu 2016 roku indeks cen żywności FAO stracił 0,1%, spadając do 171,8 punktów. W ujęciu rocznym ceny żywności były wyższe o 10,8%. Ostatnie dwa miesiące roku przyniosły niewielkie spadki, na co wpływ miała w dużej mierze silna przecena cukru.
W grudniu mięso straciło 1,1% (taniały wszystkie gatunki mięsa, najbardziej baranina i wołowina). Z kolei zboża zyskały 0,5% (za sprawą popytu z Pakistanu i sytuacji w Tajlandii drożał ryż, a kukurydza dzięki niekorzystnym prognozom pogodowym, taniała zaś pszenica, co było wynikiem większej, niż oczekiwano, podaży z Australii, Rosji i Kanady), indeks produktów mleczarskich wzrósł o 3,3% (drożały masło, sery i pełnotłuste mleko w proszku), a oleje zyskały aż 4,2% (podrożał przede wszystkim olej palmowy ze względu na niskie zapasy, a sojowy za sprawą gorszych warunków pogodowych, które mogą negatywnie odbić się na zbiorach, oraz dzięki rosnącemu popytowi na biodiesla w USA).
Natomiast indeks cukru FAO spadł w grudniu o 8,6% do 262,6 punktów. Rok do roku indeks jest wyższy o 26,3%. Ostatnie dwa miesiące przyniosły silne przeceny cukru. Powodów tych spadków należy upatrywać w dalszym osłabieniu reala wobec dolara, co zachęcało Brazylijczyków do eksportu.
Rok 2016 okazał się piątym z rzędu, w którym w ujęciu rocznym taniała żywność. W 2016 roku odnotowano 1,5% spadek. Tak relatywnie niewielką obniżkę można uznać za wyhamowanie przecen, zwłaszcza że w 2015 roku żywność potaniała o 18,9%. W 2016 roku najsilniej potaniały zboża, a ich indeks spadł o 9,6%, 6,9% obniżkę odnotowało mięso, a produkty mleczarskie potaniały o 4,1%.
Drożały za to oleje (+11,4%) i cukier, którego indeks mimo silnych przecen w listopadzie i grudniu 2016 roku zyskał przez cały rok aż 34,2%. Indeks cukru był najwyższy od czterech lat. Główną przyczyną tak dużych podwyżek cen cukru jest wejście globalnego rynku w fazę deficytową. W sezonach 2015/16 i 2016/17 (październik/wrzesień) produkcja będzie mniejsza od zużycia o w sumie około 15 mln ton.
Wprawdzie poprzednie pięć sezonów było nadwyżkowe (wtedy produkcja była wyższa od zużycia o w sumie około 20 mln ton), ale i tak światowe zapasy zostały mocno odchudzone, a lata niskich cen pobudziły spożycie.
FAPA/FAMMU na podst. FAO