Global Environment Facility (GEF)zleca FAO i IFAD prowadzenie nowego programu transformacji systemów rolno-spożywczych o wartości 230 milionów dolarów.
Inicjatywa ma na celu wspieranie zmian w kierunku zrównoważonej produkcji przyjaznej dla środowiska i wydajnych łańcuchów wartości w zakresie upraw, towarów, zwierząt gospodarskich i akwakultury
Rzym – Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Międzynarodowy Fundusz Rozwoju Rolnictwa (IFAD) poprowadzą Zintegrowany Program Systemów Żywnościowych Globalnego Funduszu Środowiska (GEF). Program przeznaczy szacunkowo 230 milionów dolarów – które zostaną uzupełnione dodatkowym współfinansowaniem – na dotacje projektowe w celu wsparcia krajów w przekształceniu ich systemów rolno-spożywczych w celu uzyskania bardziej zrównoważonych systemów rolno-spożywczych i zapewnienia globalnych korzyści środowiskowych w zakresie ochrony różnorodności biologicznej, zwalczania degradacji gruntów, łagodzenia i dostosowywania na zmiany klimatyczne i przyczynianie się do krajowego bezpieczeństwa żywnościowego. Decyzja została podjęta na 63. posiedzeniu Rady GEF .
Systemy rolno-spożywcze obejmują rolnictwo, zbiory, rybołówstwo, hodowlę zwierząt, przechowywanie, przetwarzanie, transport, sprzedaż, kupno, jedzenie i usuwanie naszej żywności. Systemy rolno-spożywcze obejmują również zasoby nieżywnościowe pochodzące z rolnictwa, takie jak bawełna i produkty leśne. Chociaż systemy rolno-spożywcze są źródłem pożywienia i środków do życia, są również jedną z głównych przyczyn degradacji środowiska. Sektory rolnictwa, w tym leśnictwo, oraz inne sektory użytkowania gruntów są największymi czynnikami powodującymi utratę różnorodności biologicznej na świecie. Niezrównoważone systemy rolno-spożywcze na całym świecie degradują jedną trzecią gruntów rolnych, przyczyniają się do około 30 procent emisji gazów cieplarnianych i pochłaniają 70 procent poboru wód gruntowych.
„Wraz ze wzrostem populacji i poprawą diety musimy przekształcić nasze systemy rolno-spożywcze, aby dostarczać większej liczbie ludzi zdrowszą i pożywną żywność, jednocześnie chroniąc i odbudowując nasze ekosystemy i zasoby naturalne”, mówi dyrektor generalny FAO, QU Dongyu. „Ponieważ współprowadzimy Zintegrowany Program Systemów Żywnościowych GEF, będziemy nadal ściśle współpracować z Członkami, aby zapewnić skuteczną, katalizującą transformację krajowych i globalnych systemów rolno-spożywczych. Niedawno przeprowadzony COP27 i przygotowania do CBD COP15 wyraźnie wskazują, że nie ma czasu do stracenia – transformację systemów rolno-spożywczych musimy umieścić w centrum rozwiązań dotyczących utraty różnorodności biologicznej, braku bezpieczeństwa żywnościowego i kryzysów klimatycznych”.
Zintegrowany Program Systemów Żywnościowych jest drugim co do wielkości programem zatwierdzonym w kierunkach programowych GEF na lata 2022 – 2026, znanym jako GEF-8 . Program będzie miał na celu przyspieszenie krajowych i globalnych zmian w kierunku zrównoważonych, przyjaznych dla środowiska systemów produkcji poprzez wspieranie wydajnych, zrównoważonych i odpornych łańcuchów wartości w zakresie upraw, produktów leśnych, towarów, zwierząt gospodarskich i akwakultury. FAO i IFAD mają na celu dostosowanie programu do wyników szczytu ONZ w sprawie systemów żywnościowych w 2021 r. i współpracę z partnerami, takimi jak Program Narodów Zjednoczonych ds. Rozwoju, Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju, Organizacja Ochrony Przyrody i Banki Rozwoju Regionalnego większe wyniki.
„Zmiana sposobu, w jaki produkujemy, dystrybuujemy i konsumujemy żywność, tak aby nasze działania były prawdziwie inkluzywne i zrównoważone, wymaga zmiany paradygmatu. Musimy współpracować, gromadzić i wykorzystywać środki finansowe i inwestycje oraz wzmacniać politykę, wiedzę i możliwości”, mówi prezes IFAD, Alvaro Lario. „Zintegrowany program GEF dotyczący systemów żywnościowych będzie wspierał kraje w definiowaniu ich krajowych ścieżek i ustalaniu priorytetów interwencji, które dowiodły, że przynoszą wymierne korzyści dla klimatu, środowiska i ludzi”.
***
FAO i IFAD to agencje wdrażające GEF, partnerstwo 18 agencji i 183 krajów, które zajmuje się najtrudniejszymi na świecie problemami środowiskowymi związanymi z różnorodnością biologiczną, zmianami klimatycznymi, degradacją gleby, chemikaliami i wodami międzynarodowymi. GEF zapewnia dotacje dla krajów, aby sprostać tym wyzwaniom, jednocześnie przyczyniając się do realizacji kluczowych celów rozwojowych, takich jak bezpieczeństwo żywnościowe.
***
Global Environment Facility (GEF), partnerstwo 18 agencji i 183 krajów, zajmuje się najbardziej wymagającymi problemami środowiskowymi na świecie, związanymi z różnorodnością biologiczną, zmianami klimatycznymi, degradacją gleby, chemikaliami i wodami międzynarodowymi.
źródło: FAO